Kultúra

2009.08.27. 02:29

Feszültségoldó művek

Kisrécse-Kendlimajor - A Nagykanizsához közeli Ludvig Nemzetközi Művésztelep műtermében második alkalommal dolgoznak a szlovákiai Detvienska Umelecka Kolónia művészei, akiket kedd délután alkotás közben leptünk meg.

Kelemen Valéria

S mivel a rendezvény egyik támogatója a nagykanizsai Kortárs Művészetpártoló Alapítvány, elsőként annak elnökével, Ludvig Zoltán festőművésszel váltottunk szót. 

- Kapcsolatban állunk az esseni Europen Artist művészcsoporttal, a horvátországi Hudek Art művészteleppel, a Lendvai Galériával és hét éve a hivatásos és amatőr művészeket tömörítő szlovák Detvienska Umelecka Kolóniával - hallottuk Ludvig Zoltántól. - A szlovákokkal is kölcsönösen segítjük egymást, közös programokat szervezünk a képzőművészek számára, jómagam 2003-tól részt veszek munkájukban. A jelenlegi politikai helyzetben különösen fontos a feszültségoldás, a szlovák-magyar kapcsolatok ápolása, mely így, a művészeten keresztül remekül működik. 


A szerbiai Verebes Géza Ludvig Zoltánnal az ideális körülményeket biztosító alkotóházban
Fotó: Varga György

A mostani művésztelep első hete a szlovákiai Brunovce kastélyában volt, Kendlimajorban múlt szombattól munkálkodik a szlovákiai Milan Malcek, Ottília Nevrelová-Palugyay, Magdalena Demetrovicová, Viola Tuzinská, az ukrajnai Vasil Beca, az osztrák Zeljko Hudek, a szerbiai Verebes Géza és Magyarországról Erdős János, Ludvig Zoltán és Ludvig Dániel. - Első alkalommal vagyok ezen a művésztelepen, de mivel vajdasági magyar vagyok, a testvérem pedig már magyar állampolgár, s Szegeden él, jól ismerem az országot - mondta festés közben a szerbiai Verebes Géza. - Szerintem minden alkotótábor új tapasztalatot nyújt, s ismeretlen technikák elsajátítására is lehetőséget ad, még annak is, aki már 20-30 éve fest. 

A Detvienska Umelecka Kolónia (Gyetvai Művészeti Kolónia) vezetője, Milan Malcek elmondta: egész Szlovákiából 78 tagjuk van, s a festőtáboraikba rendszeresen járnak ukránok, oroszok, németek, magyarok, csehek és lengyelek. 

- Ideális körülmények között tudunk itt a Kendlimajorban dolgozni, a műterem jól berendezett, a munkálkodásra és a szórakozásra egyaránt nagyszerű lehetőséget teremt - fogalmazott Milan Malcek, miközben gyetvai kereszteken dolgozott. A színesre festett faragott keresztek, Gyetván templom és út mellett, s a temetőben is állhatnak, vidámak. 

Éppúgy, mint a művésztelep alkotói, akik pénteken este közös kiállításon mutatják be alkotásaikat a nagyközönségnek. 

Nemzetközi alkotótábor
A Ludvig Nemzetközi Művésztelepre idén is számos országból érkeztek alkotók.     
Tavasszal, a Testvérvárosi Szimpózium keretében Kovászna, Magyarkanizsa, Puchheim, Gleisdorf, Salo és Nagykanizsa művészeek adott helyet a major.    
Az év csúcspontjaként, május végén tárta ki kapuit a 16. Ludvig-Saubermacher Nemzetközi Művésztelep, erre 11 országból érkeztek művészek.    
Az alkotótábor témájaként a szemét, mint művészeti alapanyag szerepelt, a hulladékgyűjtő depóniában szerezték be az anyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!