Kultúra

2009.07.28. 02:27

Selyemre nyomtatva

Nagykanizsa (hba) - A Thúry György Múzeum szakemberei a Nemzeti Kulturális Alap támogatása révén restaurálhatják egyebek közt a Batthyány-család kanizsai uradalmi üzemtérképeit.

zaol.hu

A város rendezési térképét, illetve a kórházi kápolna eredeti ólomüveg ablakait ugyancsak rendbe kívánják tenni. Száraz Csilla, a múzeum igazgatója elmondta: a Batthyány-család 11 szelvényből álló, selyemre nyomtatott uradalmi üzemtérképeit 1886-ban Hauszner Ferenc mérnök készítette, az 1926-ból való városrendezési térkép pedig Budapest neves városrendezési szakértője, Warga László munkája. Miután a keszthelyi restaurátor végez a munkával, ideiglenes kiállí-tás létrehozását tervezik Zala megye és Nagykanizsa régi térképeken címmel. Itt az említett dokumentumokat is szeretnék bemutatni a megyei, az országos és a hadtörténeti levéltárban őrzött régi térképekkel együtt.


A kórházi kápolna ólomüveg ablakait is helyreállítják
Fotó: illusztráció

Másik pályázat tárgya a kanizsai kórházi kápolna ólomüveg ablakainak helyreállítása. Ezekről Kunics Zsuzsa történész-muzeológus kiderítette: helytörténeti értékük mellett iparművészeti szempontból is fontosak, készítőjük ugyanis Palka József budapesti üvegfestő, a régebbi magyarországi üvegfestő nemzedék neves tagja. A helyreállításhoz felajánlásokat, támogatásokat is vár a múzeum.


Olvassa el Kultúra rovatunk további érdekes cikkeit is ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!