Kultúra

2009.06.08. 10:27

Énekkarok találkozója

Tornyiszentmiklós (gyf) - A Zalai Művészeti Fesztivál sorozatának újabb szakági döntőjére került sor a hét végén. A község művelődési házában ezúttal a klasszikus zeneirodalomban merülhetett el a hallgatóság, hiszen többségében kamarakórusok mutatkoztak be.

Gyuricza Ferenc

A kórusok megyei találkozóját egy szóló fellépés tette még változatosabbá, a szepetneki Királyi Kórus, a gellénházi Orchidea Kamarakórus, a borsfai Vox Angelica, a kávási Violin Kórus, a csesztregi Rózsatánc Kamarakórus, a lovászi Mixolid Kamarakórus, a pókaszepetki Vadkörtefa Kamarakórus, az újudvari Bárdos Lajos Kamarakórus, a Zalakarosi Női Kar, valamint a helyi Kerti Sándor Kulturális Egyesület mellett a zalakomári Császár Richárd lépett még színpadra, ő zongorajátékával varázsolta el a hallgatóságot. 


Fotó: Gyuricza Ferenc

Az idei rendezvény nem minősítő, csupán kórustalálkozó volt, így a szakmai szempontokra egyedül Vadász Ágnes, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, azaz a KÓTA alelnöke figyelt, aki a rendezvény végén értékelte is a hallottakat. Mint mondotta, hazánkban Budapest után Zala megye tekinthető a klasszikus kórusművészet fellegvárának, hiszen itt található a legtöbb olyan énekkar, amely a zene ezen ágát műveli. Szólt arról is, hogy már a tavalyi találkozó is - amit Szepetneken rendeztek - igen magas színvonalú volt, hiszen akkor több kiemelt arany és ezüst minősítést kaptak a kórusok -, ám az idei még ezt is túlszárnyalta. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a hibákra is, elmondása szerint a hangképzés az, amire a szakmai vezetőknek leginkább oda kell figyelniük, a gyakorlás fontossága tehát a már nagy gyakorlattal rendelkezők esetében is alapkövetelmény.

A kórosuk találkozóját Pintér László, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is üdvözölte - örömét fejezte ki szűkebb pátriánk kulturális életének gazdagsága miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!