Kultúra

2009.05.26. 02:29

Igazi népdalok csendülnek

Vonyarcvashegy (sj) - Kedvező változások történtek a múlt évben, a tavalyi találkozó óta sokat fejlődtek a csoportok - hangzott a zsűri értékelése a szombati műsor végén.

Sámel József

Benépesült, s énekszótól volt hangos szombaton a vonyarcvashegyi művelődési ház, ahol a Zala megyei Népdalköri Találkozót és országos KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) minősítőt rendezvényre került sor. Az egész napos program keretében mintegy negyven produkciót, népdalcsokrot hallgatott meg a közönség és a zsűri.

Szabóné Robb Aranka, a KÓTA népzenei szakbizottságának tagjától, a találkozót rendező Keresztury ÁMK népművelőjétől megtudtuk: a rendezvényen összesen hatszáz fő lépett színpadra. Az előadásokat Dévai János, a Magyar Rádió népzenei szerkesztője, dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató, s Horváth Károly népzenész alkotta zsűri értékelte. Aranypáva díjat és arany minősítést kapott a Gellénházi Férfikar, a Murakeresztúri Asszonykórus, a németfalui Vadvirág Népdalkör, a Zalaszentbalázsi Népdalkör Egyesület, valamint a Zalaszentmihályi Nóta és Népdalkör Egyesület. Arany minősítéssel díjazták a Zalaegerszeg-botfai Őszirózsa Nyugdíjas Klub Dalkört. Ezüst minősítést tizenegy, bronzot négy csoport kapott. A térségi minősítés kategóriában kiváló elismerést öt, dicséretest négy, megfeleltet pedig kettő csoport, illetve egyéni előadó vehetett át.


A cserszegtomaji Tátika Népdalkör
Fotó: Sámel József

A zsűri értékelésében jó színvonalúnak minősítette a fellépők tudását, s örömét fejezte ki a csoportok színpadi megjelenése miatt. Az értékelés ezzel még nem ért véget.

- A produkciókról a rendező Keresztury ÁMK videofelvételt készített, melyet továbbképzés keretében a zsűri tagjai véleményeznek, tanácsokat adva a csoportvezetőknek - tette hozzá Szabóné Robb Aranka. - Szeretnénk elérni, hogy valódi népdalok csendüljenek fel a népdalkörök, pávakörök műsorain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!