Kultúra

2009.04.07. 08:29

Az egerszegi színházra emlékezik Egri Kati, Kulka János, Kaszás Géza és Illyés Róbert

Zalaegerszeg - Zűrzavaros időket él a Hevesi Sándor Színház társulata, az elmúlt egy évben talán több elkeserítő hír jelent meg az együttesről, mint amennyi jó. Szerencsére nem volt ez mindig így.

Péter Gyöngyi

A tavalyi szezonban beígért, majd meghiúsult nemzetközi kapcsolatokról, külföldi vendégszereplésekről, utóbb hamis levelekről szóltak a hírek, és sajnos máig sem vett pozitív fordulatot a társulat élete. A direktor néhány hete nem ajánlott szerződést a művészeti vezetőnek a következő szezonra, majd nem sokkal később lemondott igazgatói posztjáról. Pedig Stefán Gábor és Bagó Bertalan kettőse, illetve 2006-ig Bereményi Gézával alkotott triójuk igazán remekül működött. Remélhetőleg a nézők nem a teátrumot mostanság jellemző kaotikus helyzettel foglalkoznak, sokkal inkább az előadásokra, színészi alakításokra emlékeznek. Kellemes képet őriz a színházról a társulat néhány korábbi tagja, vendégművésze is. Egri Katit, Ilyés Róbertet, Kulka Jánost és Kaszás Gézát kérdeztük.

Egri Kati játékának 1998 és 2006 között örülhetett a nagyérdemű. A művésznő alakításait egyebek mellett a Kurázsi mama és gyermekei, a Régimódi történet, Az ajtó, a Shakespeare királynője, a Laura című előadásokban csodálhatta a közönség. 


Egri Kati Emerenc szerepében, Az ajtó című előadásban
Fotó: ZH archív

- Életem egyik legszebb, legfontosabb időszaka volt az a nyolc év - összegzett a színművésznő. - Szerettem Zalaegerszegen lenni, szerettem a társulatot, igazi színházi lét részesei lehettünk. Ezzel nem csak magam voltam így, vendégművészek, például Bánsági Ildikó, Blaskó Péter, Gáspár Sándor, Eperjes Károly sem rohant el próba vagy előadás után, leültek beszélgetni, ők is jól érezték magukat a közösségben. Néha persze akadt konfliktus, feszültség, de az mindenütt előfordul, anélkül nem is működhet jól egy alkotóműhely... Berci hívott annak idején a Hevesi-színházba, vele korábban is fantasztikusan dolgoztunk és a közös munkánk ott teljesedett ki: ősbemutatókat tartottunk, expresszív színházat csináltunk. Bereményi Gézának, illetve filmjeinek addig is nagy tisztelője voltam, ott kerülhettem a közelébe. Gábor pedig a színház két zászlósa mellett intézte az ügyeket, vitte a teátrum egyéb dolgait és rengeteg előadás koreográfusa is ő volt. Sajnálom, ami történt.

Ilyés Róbert is 1998-ban érkezett a zalai megyeszékhelyre, ő 2007-ben vett búcsút a társulattól. Az arany ára, a Kurázsi mama és gyermekei, a Haramiák, az Úri muri, a Régimódi történet, a Koldusopera csak néhány a produkciók közül, melyekben fontos szerepet játszott. 


Pillantás a hídról: Illyés Róbert Pap Lujzával (balra) és Holecskó Orsolyával
Fotó: ZH archív

- Nagyon jól éreztem magam - értékelte a Hevesiben megélt éveket a színművész. - A színjátszást, a színpadon való létezés mértékét illetően is egyfajta minőségalakítás zajlott akkoriban. A nyolc-kilenc év alatt, amit Zalaegerszegen töltöttem, sikerült elérni, hogy azonos hullámhosszon legyenek, dolgozzanak az együttes tagjai. Gábort is, Bercit is fair, karakán embernek ismertem meg. Erős társulat jött létre, sajnálom, hogy széthullik egy robbanás következtében, mely tulajdonképpen tragédiához vezetett. Értetlenül állok a történtek előtt.

Kulka János három szerepben lépett a zalaegerszegi teátrum színpadára. Az 1987-88-as évadban Egmontként, aztán 1998-ban a My fair lady című musical Higgins professzoraként, majd a Hegedűs a háztetőn című musicalben, Tevje szerepében aratott nagy sikert. 


Kulka János Higgins szerepében Szinetár Dórával
Fotó: ZH archív

- Régen volt, de abszolút szívesen emlékszem vissza arra az időszakra - fogalmazott a színművész. - Sok jó emléket őrzök mind a munkát, az előadásokat, mind pedig a társulatot, a közönséget, a várost illetően.

A hét hónapos Nimród édesapja, Kaszás Géza 2001-ben vett búcsút a teátrumtól, addig számtalan figura bőrébe bújt, egyebek mellett a Cyrano de Bergerac, a Haramiák, a Búcsúelőadás, a Katharina Blum elvesztett tisztessége című produkcióban is találkozhatott vele a néző. 


Olasz Ági és Kaszás Géza a Magelli-rendezte Liliom című produkcióban
Fotó: ZH archív

- Még Halasi Imre igazgatásának utolsó évadjában kerültem Zalaegerszegre, pályám kiemelkedő időszaka volt, amikor Paolo Magelli rendezővel dolgozhattam Molnár Ferenc Liliom című művében. Mind a próbaidőszak, mind pedig az előadások szempontjából fantasztikus volt számomra az a szezon. Igazán jó színházhoz kerültem - idézte fel első, a zalai megyeszékhelyhez fűződő élményeit a színművész. - Bevallom, az azért fájt, amikor a következő szezonban nem mehettünk Bogotába, a színházi fesztiválra, úgy éreztem, az új vezetés nem tesz meg mindent az ügy, az anyagiak előteremtése érdekében. Igaz, szerencsére később kárpótolt a sors, kijutottam Magellivel Kolumbiába, ahol fantasztikus sikert élhettem meg... Mindemellett azonban csak jót mondhatok a színházról, remek szerepeket kaptam, jól éreztem magam a társulatban, barátaim lettek nem csupán az együttesben, hanem a színház falain kívül is. A tavalyi szomorú történetből meg majd egy jó tollú író talán ír egyszer egy színdarabot...



Részletek a színház "ügyeiből":
(Kattintson a zöld kiemelésre és elolvashatja a teljes cikket)


Kétmillió eurót nyert a Hevesi Sándor Színház  - Összesen mintegy kétmillió eurót, vagyis állami és önkormányzati támogatásának csaknem másfélszeresét nyerte  el az egerszegi színház. (2008. január 18.)

Vajon miért nem megy Brüsszelbe a Hevesi-színház? - A városi közgyűlés ülésén Garamvölgyi György interpellációt intézett a polgármesterhez a Hevesi Sándor Színház meg nem valósuló brüsszeli vendégszerepléséről. (2008. február 09.)

Nélkülük szállt fel a repülőgép - Információink szerint a Hevesi Sándor Színház társulata Dél-Amerikába készült, ám a repülőgép, mellyel az együttes tegnap utazott volna a tengerentúlra, a művészek nélkül szállt fel. (2008. március 10.)

Ha semmi sem igaz, ki az oka? - A Hevesi Sándor Színház vezetője, Stefán Gábor  május 9-dikén reggel örömmel hozta lapunkhoz a hírt, felvételt nyertek az Európai Színházi Unióba. Csakhogy... (2008. május 10.)

Megtette a feljelentést  - Stefán Gábor, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója csütörtökön (2008. május 15.)  feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon.

A felmerült kételyek, úgy tűnik, jogosak -  A Hevesi Sándor Színház nemzetközi kapcsolataival összefüggésben felmerült a közokirat-hamisítás gyanúja. A fenntartó önkormányzat polgármesterét kérdeztük. (2008. május 17.)

Jelezte a színházbeli gondokat, leszavazták - A Hevesi Sándor Színház nemzetközi kapcsolatait belengő, a napokban napvilágra került csalásgyanús ügyeket hetekkel ezelőtt szóvá tette a városi közgyűlésben Garamvölgyi György képviselő. Akkor rosszindulattal vádolták. (2008. május 20.)

Tegyen feljelentést a polgármester is - Tovább bonyolódik a Hevesi Sándor Színház kudarcos nemzetközi kapcsolatfelvétele körül kialakult helyzet. Hétfőn ülésezett a város kulturális bizottsága, a rendőrség pedig már nyomoz. (2008. május 21.)

Felvetik a fenntartó felelősségét  - A fejlemények felvetik a gyanút: a városvezetés és a polgármesteri hivatal felelőssége is megállapítható - mondta tájékoztatóján Tarr Ervin, a városi önkormányzat MSZP-frakciójának helyettes vezetője. (2008. május. 22.)

Napirenden a színház - közte a fesztivál - Két vezérfonala volt tegnap  a közgyűlés rendes ülésének: az Egerszeg Fesztivállal, illetve a Hevesi Sándor Színházzal kapcsolatos gondolatok váratlanul, több napirendi pont tárgyalása kapcsán is fel-felbukkantak. (2008. május 23.)

Még kezdeti szakaszban a nyomozás - A feljelentések után arról érdeklődtünk a megyei rendőrfőkapitánytól, hogy áll a nyomozás. Kérdésünkre azt a  választ kaptuk, hogy jelenleg az sem biztos, hogy eljut a bírósági szakaszba, vagy esetleg más módon zárul le a színházi ügy. (2008. június 06.)

Elküldik Bagó Bertalant
A Hevesi Sándor Színház igazgatója, Stefán Gábor nem újítja meg Bagó Bertalan művészeti vezető szerződését, így az július 31-én lejár. (2009.március 02.)

A Bagó-dosszié lezárva?
Véget ért a Bagó-korszak a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. Volt Ruszt-, volt Bereményi-korszak is. Hármójukat összeköti az eredeti, noha olykor megosztó tehetség... és az, hogy egyikük sincs már itt, hiszen Bagó Bertalantól is megváltak. (2009. március 6.)

Botrány a teátrumban: hamis levelek és 1,7 millió forint nem jogos kifizetés
A megyei rendőr-főkapitányság kedden vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek a Hevesi Sándor Színház meg nem valósult külföldi kapcsolatai miatti nyomozás ügyét (2009. március 24.)

Váratlan fordulat: Lemondott a színházigazgató!
A színház háza táján sok minden történt az elmúlt időszakban. Volt feljelentés, nyomozás, hamis levelek, elbocsátások. Ezúttal egy lemondás van terítéken: a teátrum igazgatója, Stefán Gábor március 27-én benyújtotta lemondását dr. Gyimesi Endrének, a színházat fenntartó város polgármesterének.


"Legyőztek!" - nyilatkozik a lemondott színházigazgató!
Döntéseit alaposan megfontolta, felmérte, mit vállal magára, de azt mégsem gondolta, hogy a helyzet háborúvá mérgesedik, amit végül elveszített. A Hevesi Sándor Színház igazgatója, Stefán Gábor így jobbnak látta, ha távozik a teátrum éléről. Reméli, azért még végezhet hasznos tevékenységet a színházban, a színházért. (2009.03.29.)

Megbízott igazgató lett a gazdasági vezető 
Rendkívüli társulati ülést tartottak a Hevesi Sándor Színházban.A két társfenntartó, a város és a megyei önkormányzat egyetértése mellett az ülés Szabó Józsefet, a jelenlegi gazdasági igazgatót erősítette meg a megbízott igazgatói székben. (2009. 03. 31.)  



Önnek mi a véleménye? Klikkeljen és írja meg fórumunkon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!