Kultúra

2008.09.04. 02:29

Brád András divattervei (október 16.)

Zalaegerszeg - Brád András (1940-1991) Munkácsy-díjas ruhatervező iparművész munkásságából rendezett emlékkiállítást a békéscsabai Munkácsy Emlékház. A tárlat ma délután nyílik meg, s október 16-ig látogatható.

Magyar Hajnalka

Brád András neve megyénkben szinte összeforrt a Zalaegerszegi Ruhagyáréval, hiszen 1964-től kezdve, amikor is diplomát szerzett az Iparművészeti Főiskolán, itt dolgozott. Később óraadó is volt az Iparművészeti Főiskolán, majd 73-tól a Magyar Divatintézet mellékfoglalkozású tervezője lett, 76-tól pedig az Ez a Divat Ádám rovatát vezette. Tervei sikerrel szerepeltek londoni, kölni bemutatókon, divatheteken, a honi BNV-ken, s iparművészeti kiállításokon. Könnyed, elegáns stílusát dicsérte egyebek közt a Malév-alkalmazottak, továbbá az olimpiai csapat tagjainak egyenruhája. A ruhatervezés mellett illusztrációkat, alkalmazott grafikákat szintúgy készített. Megyénk Alkotói Díjjal ismerte el munkáját, s a számos szakmai kitüntetés (például Arany Gyűszű Díj) közt 1981-ben Munkácsy-díjban is részesült.

Ez utóbbi tény késztette a békéscsabai Munkácsy Mihály Emlékházat arra, hogy az e díjjal kitüntetettek sorában őt is bemutassa.

- No meg az a tény, hogy Brád András a közeli Sarkadon látta meg a napvilágot - sorolja motivációikat Mészáros Zsuzsanna, az emlékház művészeti vezetője, a kiállítás rendezője. - A Munkácsy-díj tulajdonosait bemutató sorozatunkban találkozhatott már a csabai közönség egyebek közt Bohus Zoltán üvegtervező, Klimó Károly festőművész, Kass János grafikusművész és Schéner Mihály képzőművész alkotásaival is, hogy csak néhány nevet ragadjunk ki a rangos sorból. A most nyíló kiállítás anyagát a zalaegerszegi Göcseji Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre, Brád András akvarell technikával festett ruhaterveiből 14 darabot láthat a közönség. Békéscsabán képzőművészeti és iparművészeti középiskola egyaránt működik, a diákok számára bizonyára tanulságos élményt kínál a tárlat, de azt reméljük, hogy talán Zalaegerszegről is érkeznek látogatók.

Béres Katalintól, a Göcseji Múzeum történész-muzeológusától megtudjuk, mintegy 40 darab Brád-divatrajz gazdagítja a Göcseji Múzeum iparművészeti gyűjteményét. Egy részüket az özvegytől vásárolták, más lapok a ruhagyár felszámolásakor kerültek a birtokukba. Mindemellett általa tervezett plakátokat, meghívókat ugyancsak őriznek, amelyekhez még a 90-es évek előtt jutottak hozzá, amikor a nyomda minden termékből köteles példányt küldött a közgyűjteménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!