Külföld

2015.08.07. 08:57

Ukrán válság - Janukovics nem fog megjelenni a kijevi főügyészségi meghallgatáson

Viktor Janukovics hivatalából eltávolított volt ukrán államfő nem jelenhet meg a kijevi főügyészségen, ahová augusztus 11-re beidézték meghallgatásra, mert "élete és egészsége veszélybe kerülne" - közölte ügyvédje, Vitalij Szergyuk pénteken a Hromadszke ukrán televíziónak nyilatkozva.

Kovács Andrea/MTI

Az ügyvéd ugyanakkor azt mondta, hogy videokonferencia útján védence kész részt venni a meghallgatáson jelenlegi tartózkodási helyén. Sajtóhírek szerint az Oroszországba menekült politikus Moszkva környékén, egy luxusvillában él.

Szergyuk elmondta, hogy a védelem fellebbezést nyújtott be az ukrán főügyészség azon döntésével szemben, miszerint a vizsgálati eljárást Janukovics távollétében is lefolytatják. Az ügyvéd kijelentette, hogy csak akkor járhatnának el Janukovics távollétében, ha ellene nemzetközi körözés lenne érvényben, amit azonban tudomása szerint felfüggesztettek. "Amennyiben elutasítják a fellebbezésünket, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk jogorvoslatért" - figyelmeztetett.

Viktor Sokin főügyész a múlt hónap végén jelentette be: a kijevi Pecserszk kerületi bíróság engedélyezte, hogy távollétében indítsák meg a vizsgálatot az Oroszországban tartózkodó Janukovics ellen.

A volt államfőt a főügyészség csütörtökön hívta be meghallgatásra, rendhagyó módon az ukrán hivatalos közlönyben, az Urjadovij Kurjer című kormánylapban jelentetve meg az idézést.

Viktor Janukovicsot a hatalomváltást és európai integrációt követelő, úgynevezett Majdan-tüntetések nyomán váltotta le az elnöki tisztségből az ukrán parlament elsöprő, több mint kétharmados többséggel 2014. február 22-én. Ekkor Janukovics már szökésben volt Oroszország felé.

Az eltávolított államfő ellen több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség. Egyebek mellett hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel vádolják a Majdan-tüntetők lelövetéséért, továbbá az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltoztatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekményeket is a terhére rónak oroszországi sajtótájékoztatóin tett kijelentéseiért. Janukovics egyebek között arra szólított fel, hogy tartsanak minden ukrajnai régióban népszavazást az adott terület elszakadásáról, illegitimnek nevezte a parlament által kinevezett új ukrán kormányt, és leszögezte, hogy továbbra is magát tekinti Ukrajna törvényes államfőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!