Külföld

2015.04.28. 17:34

Belgrád hatalmas beruházása

Aláírták a szerb fővárosban a Belgrád a vízen elnevezésű projektről szóló szerződést, a több milliárd dolláros beruházás az utóbbi évtizedek legnagyobb projektje lesz Szerbiában.

A tervek szerint felújítják a Száva folyó másfél kilométeres elhagyatott partszakaszát, ahol modern lakó- és üzleti negyedet, illetve rekreációs komplexumot építenének egyesült arab emírségekbeli befektetéssel.

A tervezet szerint az új városrésznek több mint 17 ezer lakosa lesz, és több mint 13 ezer munkahely is létesül.

A látványterv alapján felújítják a Száva folyó elhagyatott szakaszát. Fotó: inserbia.info

A projekt kritikusai szerint viszont a beruházás szerbiai hányadára szánt körülbelül 300 millió eurót hasznosabban is el lehetne költeni. Emellett megemlítik, hogy nem írtak ki nyílt pályázatot a beruházásra, a kormány közérdekként tálalja luxuslakások és irodák építését, és az új városrész teljesen elüt majd a szerb főváros karakterétől, stílusától és hangulatától. A szerb parlament április elején fogadta el az építkezést lehetővé tevő törvényt, így a kivitelezés első szakasza már idén megkezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!