Külföld

2015.03.07. 18:59

Külföldiek tűntek el Líbiában egy olajmezőt ért támadás során

Líbiában eltűnt több személy, köztük egy cseh állampolgár, miután pénteken bombatámadás érte az ottani olajmezőket - közölte a cseh külügyminisztérium szombaton Prágában.

Kokes János/MTI

Michaela Langrová, a tárca szóvivője pontos adatokat nem közölt. Csak annyit mondott, hogy több személy, köztük egy cseh és egy osztrák állampolgár, hollétéről a hatóságoknak szombat délig nem voltak információik. Az eltűnt cseh egy nemzetközi olajipari társaság alkalmazottja volt.

A prágai kormány hétfőn foglalkozik az esettel és a tervek szerint rövid időn belül egy diplomatát küldenek Líbiába, hogy felderítse, mi történt. A szóvivő szerint a helyzet felderítésében a cseh külügy együttműködik az osztrák diplomáciával.

A Líbia déli részén lévő Gáni (Ghani) olajmezőt ért támadás mögött nagy valószínűséggel az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosait kell keresni - nyilatkozta Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter szombaton a közszolgálati televízióban.

A francia AFP hírügynökség jelentése szerint a pénteki támadás során az olajmezőt védő személyzet 11 tagja esett el. A helyi kormányerőknek péntekről szombatra virradóra ellentámadással sikerült visszaszerezniük az ellenőrzést az olajmező felett.

A külügyminisztérium felszólította a cseh állampolgárokat, hogy ne utazzanak Líbiába, mert az ország délkeleti részén harcok folynak, és Tripoliban zárva van a repülőtér.

"A líbiai kormány nem ura a helyzetnek" - mutatott rá a cseh külügy.

A líbiai állami olajvállalat működésképtelennek nyilvánított a héten 11 olajmezőt, miután feltehetően az Iszlám Állam harcosai támadásokat hajtottak végre több olajipari létesítmény ellen. Az olajvállalat a romló biztonsági helyzetre hivatkozva vis maior helyzetet jelentett a 11 olajmezőre (az ország összes olajmezőjének mintegy 30 százalékára), azaz azt jelezte, hogy rajta kívül álló, elháríthatatlan események miatt nem képes szerződéses kötelezettségeinek teljesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!