Külföld

2011.11.28. 17:47

Világvége? A második maja utalás 2012-re

A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) bár nem tartja megalapozottnak azokat az elméleteket, miszerint a maják valamiféle apokalipszist jósoltak volna a jövő év végére, elismeri a 2012-re történő második maja utalás létét, amelyet egy régészeti helyszínen fedeztek fel az ország déli részén.

MTI

Eddig a szakértők csupán egyetlen petroglifáról tettek említést, egy kőtábláról, amelyet Tabasco-államban, a Tortuguero régészeti helyszínen fedeztek fel.
   
Az  INAH most közleményben bejelentette, hogy a közelben, Comalcalco romváros területén szintén felfedezték egy téglára vésett utalást a dátumra. A Villahermosa városától 60 kilométerre észak-nyugatra lévő Comalcalcóban található a maja kultúra legnyugatibb templomegyüttese. Mészkő hiányában az épületeket téglából emelték, amelyeket osztrigacsiga héjából készült malterral kötöttek össze.
   
Arturo Mendez, az INAH szóvivője szerint a felirattöredéket évekkel ezelőtt fedezték fel, azóta gondosan tanulmányozták.
   
"Többen 2012-re való újabb utalásként értelmezik, ám engem nem győzött meg az érvelésük" - válaszolta az AP megkeresésére David Stuart, a Texasi Egyetem kutatója, a maja feliratok szakértője.
   
David Stuart szerint a téglába vésett dátum a nagy kör, vagy a hosszú számítás része - a napok és az évek kombinációja, amelyek 52 évente ismétlődnek.
   
A téglán szereplő dátum egybeesik a 13. baktun végével. A baktunok körülbelül 394 éves időszakok, a 13-as szám pedig a maják szent száma volt. A maja hosszú számítás Kr.e 3114-ben kezdődik, a 13. baktun 2012. december 21-én ér véget.
   
Ám mint David Stuart megjegyezte, a téglán feltüntetett dátum valamilyen múltbéli hasonló dátumokra utalhat.
   
"Semmi okunk kizárni, hogy ez valamilyen ókori dátum, amely a klasszikus időszak valamilyen fontos történelmi eseményére utal. A harmadik hieroglifa valami olyasmit jelent, hogy +ő érkezik+. Nincs utalás a jövő időre, mint a tortuguerói felirat esetében. Ezért ez inkább történelmi feljegyzés, mintsem prófécia" - magyarázta David Stuart.
   
Mindkét felirat körülbelül 1300 éves, s mindkettő rejtélyes.
   
A tortuguerói felirat valamilyen eseményről szól, amely 2012-ben történik, s kapcsolatban van Bolon Yoktéval, a teremtésért és háborúzásért felelős maja istennel.
   
A kőlap erodálódása, töredezettsége miatt a felirat vége csaknem olvashatatlan, bár némely szakértő szerint az utolsó hieroglifák arról "tudósítanak", hogy "ő alászáll az egekből".
   
Az INAH csütörtöki közleményében ismételten hangsúlyozta, hogy a 2012 decemberében bekövetkező világvégével kapcsolatos elméletek a maja kalendárium nyugati félreértelmezéséből adódnak.
   
Mint az intézet szakemberei rámutatnak, a maják az időt ismétlődő ciklusoknak látták, amelyek meghatározott rendszerességgel kezdődtek és fejeződtek be bármiféle apokaliptikus események nélkül a periódusok végén. Az interneten terjedő "világvége" elméletekre való tekintettel azonban az INAH speciális kerekasztal-konferenciát szervez a jövő héten 60 elismert majaszakértő részvételével Palenque régészeti helyszínen, hogy "eloszlassanak bizonyos kételyeket", amelyek a maják hosszú számításában egy ciklus lezárásával és egy újabb megkezdésével kapcsolatosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!