Külföld

2011.06.27. 18:08

Sugárzik a fukusimaiak vizelete

Radioaktív sugárzást mértek 15, a sérült fukusimai atomerőmű környékén élő ember vizeletében, s ezzel bizonyossá vált, hogy a lakosok belső sugárzásnak is ki vannak téve - adta hírül a The Japan Times hétfőn.

MTI

 A vizsgált, 4 és 77 év közötti japánok mindegyike a márciusi cunami és földrengés következtében megrongálódott fukusimai erőműtől 30 és 40 kilométerre lévő két településen él. Vizeletükben a Hirosimai Egyetem professzorai 3 millisievert erősségű sugárzást mértek, s a két májusi vizsgálat során radioaktív céziumot is kimutattak a mintákban. "Ha nem esznek zöldségeket, vagy más sugárszennyezett élelmiszereket, nem lesz nagyobb probléma. De nem lesz egyszerű az embereknek továbbra is ezen a területen élniük" - kommentálta a vizsgálatok eredményeit Nanao Kamada biológusprofesszor. Azt szeretnénk, ha ezek az adatok meggyőznék a lakosokat az elköltözés szükségességéről - fűzte hozzá a kutató.
   
A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a környék lakosait 4,9 és 14,2 millisievert közötti sugárzás érte két hónap alatt. Összehasonlításképpen, a gyomor-és bélrendszer röntgenvizsgálat során 14 millisievert sugárzás éri a betegeket.

A Japánban történtekről itt olvashat

Ezek is érdekelhetik