Külföld

2011.06.23. 05:11

Nem az ellenzékre - Megtagadták a bejegyzést egy orosz párttól

Az orosz igazságügyi minisztérium szerdán megtagadta a Népi Szabadság Pártja (PARNASZ) nevű ellenzéki párt bejegyzését. A lépés miatt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "csalódottságának", Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője "aggodalmának" adott hangot.

MTI

 Az orosz minisztérium a döntést azzal indokolta, hogy a bejegyzéshez szükséges aláírások között "holt lelkekre" utalókat találtak, olyanok aláírásait, akik már nem élnek, továbbá kiskorúakét, valamint több régióban a megadott címeken nem tartottak alakuló üléseket a helyi szervezetek.
   
A PARNASZ vezetői: Mihail Kaszjanov (2000 és 2004 között orosz miniszterelnök), Borisz Nyemcov (1997 és 1998 között első miniszterelnök-helyettes), Vlagyimir Rizskov (1997-től a parlament első alelnöke) és Vlagyimir Milov (Kaszjanov alatt energetikai miniszterhelyettes).
   
Borisz Nyemcov kijelentette: a PARNASZ bejegyzésének megtagadása nyomán az idei parlamenti választások az ellenzék részvétele nélkül zajlanak le, s ezért nem lesz legitimitásuk. Kaszjanov szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a választások nem lesznek valóban szabadok, és "az orosz hatalom továbbra is az alkotmány és a nemzetközi kötelezettségek megsértésének útján halad" - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.
   
Oroszországban a pártokat a választásokon való induláshoz be kell jegyeznie az igazságügyi minisztériumnak, s ehhez számos, szinte  teljesíthetetlen feltételnek kell eleget tenniük. Az orosz választási rendszer jellemzője, hogy a pártoknak a bejegyzéshez, illetve a választásokon való induláshoz számos akadályt kell leküzdeniük, és az illetékes szerveknek minden egyes ilyennél joguk van megtagadni a feltételek teljesítésének elismerését.
   
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy az Egyesült Államok "csalódott" a PARNASZ bejegyzésének megtagadása miatt. "Nyugtalanítanak bennünket azok a jelentések, amelyek szerint a hatóságok megfélemlítés céljával nyomást gyakorolnak a régiókban a PARNASZ támogatóira, arra késztetve őket, hogy lemondjanak a támogatásról" - közölte Hillary Clinton közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!