Külföld

2011.05.06. 14:12

Újabb több száz afrikai menekült érte el Olaszországot

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt ismét több száz észak-afrikai illegális bevándorló érte el Itália partjait, ami csak tovább táplálja azt a feszültséget, amely az Európai Unió tagállamai között alakult ki a belső határellenőrzés ideiglenes visszaállításával kapcsolatos eltérő álláspontok miatt.

MTI

Az olasz rendőrség pénteken közölte, hogy előző nap két hullámban összesen 716-an érkeztek Líbiából hajóval a parányi Lampedusa szigetére, és pénteken a hajnali órákban is kikötött néhány kisebb, bevándorlókkal zsúfolt bárka.
   
A Tunézia és Szicília között éppen félúton lévő kis földdarabon és néhány szomszédos olasz szigeten az év eleje óta már 25 ezer, többnyire Tunéziából útnak indult illegális bevándorló szállt partra.
   
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök március végén ígéretet tett a Lampedusán élőknek arra, hogy rendezi az észak-afrikai népfelkelések nyomán indult menekültroham teremtette súlyos helyzetet, és ennek jegyében a szigetről már több hajónyi menekültet vittek át Olaszország szárazföldi részére.
   
Lampedusa lakossága, amely elsősorban a halászatból és turizmusból él, alig 5 ezer fő, de most többszörösére dagadt, és a szigetet elárasztották a sátrakban lakó illegális bevándorlók.
   
Olaszország és Franciaország az Észak-Afrikából indult menekülthullám miatt a schengeni határellenőrzés visszaállításának lehetőségét kérte uniós partnereitől. Az Európai Bizottság szerdán javasolta az EU-n belüli szabad mozgást biztosító szerződés módosítását a határellenőrzések kivételes körülmények közötti visszaállításának megkönnyítésével, valamint tervbe vette a közös európai menekültügyi rendszer 2012-ig történő kialakítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!