Külföld

2011.03.16. 14:09

Peking elrendelte az atomerőművek biztonsági felülvizsgálatát

A kínai kormány felfüggesztette az atomerőművek építésének engedélyeztetését, egyben biztonsági felülvizsgálatot rendelt el a már működőknél - derül ki az államtanács szerdai közleményéből.

MTI

A dokumentum szerint valamennyi működő reaktor biztonságos, a radioaktív sugárzásnak nem lesz az egészségre káros hatása Kína területén. Az új biztonsági szabványok életbelépéséig ugyanakkor felfüggesztenek valamennyi folyamatban, illetve előkészítés alatt lévő erőműi beruházást. A keleti partokon jelenleg hat atomerőmű üzemel.
   
Kínát és a kínaiakat élénken foglalkoztatják a japán történések; a kormány, az illetékes hivatalok és a média igyekeznek a rendelkezésre álló információkat, mérési eredményeket, meteorológiai előrejelzéseket megosztani a közvéleménnyel, megnyugtatni az embereket, hogy biztonságban vannak, a veszélyeztetett japán területen lévő kínaiakat pedig hazaszállítják.
   
A szakhatóság és a keleti, tengerparti területeken rendszeresen mérő állomások arról tájékoztatnak, hogy Kínában a szokásos, "normális" háttérsugárzást mérik, s a televízió képernyőjén a szélirányt jelző nyilak továbbra is nyugatról keleti irányba mutatnak. A mérések eredményét az országos atombiztonsági felügyelet honlapján naponta közzéteszi. A tömegtájékoztatás rendre azt erősíti, hogy Kínában nincs ok aggodalomra.
   
A televíziós beszámolókból és az internetes fórumok bejegyzéseiből helyenként némi bírálat is kiérződik, amikor a helyzet elemzői a japán atomerőművi robbanásokkal, a szivárgással kapcsolatos intézkedések határozottságát, a nukleáris veszély szervezett elhárítását, a gyors és pontos tájékoztatást kérik számon a japán kormányon.
   
A kínai repülőtéri beszámolókból az derül ki, hogy a gépek tömve vannak, egyelőre sokan nem jutottak fel rájuk. A következő napokban a kínai légitársaságok gépek tucatjait küldik a hazautazásra várakozókért. Niigata repülőterén például körülbelül 1500-an várnak a sorukra. A tudósítások szerint Kína az első ország, amely hivatalosan megkezdte állampolgárainak evakuálását Japánból.
   
Korábbi példákat követve a kelet-kínai Vencsou (Wenzhou) város kormányzata kétmillió jüant (60 millió forint) adományoz testvérvárosának, a cunami által súlyosan érintett Mijaga prefektúra Isinomaki városának. Csilin (Jilin) tartomány vezetése 100 ezer dollárt (20 millió forint) ajánlott fel, míg székhelyének, Csangcsunnak (Changchun) a kormányzata 500 ezer jüant (15 millió forint) küld a japán Szendai városának.
   
A kínai vöröskereszt 6 millió jüan, míg a kereskedelmi tárca 30 millió jüan értékű segélyt küld a bajbajutottaknak (1 jüan = 30 forint). Országszerte adományok gyűjtése kezdődött egyetemeken, nyilvános helyeken, plázákban is.
   
A kínai buddhista szövetség szervezésében a fővárosi Kuangcsi (Guangji) templomban szerdán szerzetesek százai imádkoztak a nagy erejű japán földrengés áldozataiért. A szövetség elnöke bejelentette, hogy gyűjtésük eredményeként egymillió jüannal kívánják a japán embereket segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!