Külföld

2011.03.31. 17:35

Fico pártja rendkívüli parlamenti ülésén vitatná meg Magyarország Szlovákia-politikáját

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt, amelyen felszólítanák a szlovák kormányt, hogy tegyen konkrét lépéseket, és fogadjon el nyilatkozatot Magyarország Szlovákia-politikájáról - jelentette be Robert Fico pártelnök csütörtökön délután Pozsonyban.

MTI

"Valaki fegyvereket tisztogat a kerítésünk mellett, mi ezt látjuk, de úgy teszünk, mintha semmi sem történne" - szögezte le Fico. Hozzátette. "Azt akarjuk, hogy a kormány használja ki az összes diplomáciai lehetőséget, amelyekkel az Európai Unió és a NATO tagjaként rendelkezünk."   
   
Robert Fico szerint a kezdeményezés reagálás Orbán Viktor magyar miniszterelnök azon közlésére, hogy a határon túli magyarok az állampolgárság mellé választójogot is kapnak Magyarországon. Szerinte a Smer a tervezett parlamenti határozattal szeretné felrázni Iveta Radicová kormányát, hogy legyen a lehető legaktívabb Magyarországgal szemben, határozza meg pontosan a szlovák-magyar kapcsolatok mai állását, illetve azokat a veszélyeket, amelyeket a mai magyar vezetés politikája jelent Szlovákiára. A Smer úgy véli: határozott fellépésre van szükség Magyarországgal szemben.
   
Marek Madaric, a párt alelnöke szerint "nagymagyar" célokat szolgál a kisebbségi nyelvhasználati törvény tervezett módosítása is, amely jelenleg már a parlamentben van.
   
A koalíciós kormány tagja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) valószínűleg támogatni fogja a Smer kezdeményezését, de a kérdést még megvitatja partnereivel. "Nem vagyok nagy híve annak, hogy mindkét oldalon egyre több olajat öntsünk a tűzre. Ugyanakkor én is úgy gondolom, hogy Orbán Viktor visszafogottabb lehetne nyilatkozataiban. Ilyen szemszögből nézve értem az ellenzék kezdeményezését" - mondta újságíróknak Richard Sulík, a párt elnöke, házelnök.
   
A Smer a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírásokat még a nap folyamán össze akarja gyűjteni, s azokat pénteken át kívánja adni Richard Sulíknak. A  házelnöknek ezt követően hét napon belül össze kell hívnia a rendkívüli ülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!