Külföld

2011.02.02. 13:35

Egyiptom: rendezett átmenetre szólított fel az EU és Svédország

Az Európai Unió szerint Egyiptomban a demokratikus kormányzásra való rendezett áttérésre van szükség. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdai közleményében leszögezte, hogy az EU szilárdan eltökélte magát az egyiptomi nép jogos törekvéseinek támogatására.

MTI

A helyes irányba tett lépésnek nevezte Hoszni Mubarak elnöknek azt a döntését, hogy nem indul a szeptemberi elnökválasztáson. A Mubarak által létrehozott új kormányról azonban megállapította, hogy nem az a széles bázisra támaszkodó, reprezentatív testület, amelynek a jog, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok maradéktalan tiszteletben tartásával végre kellene hajtani a lényegi demokratikus reformokat.
   
Az Egyiptommal szoros kapcsolatokat ápoló EU-t az utóbbi napokban több bírálat is érte azért, mert csak bátortalanul támogatta a demokráciapárti egyiptomi tüntetőket, és nem határolódott el határozottan a Mubarak-rendszertől.
   
Carl Bildt svéd külügyminiszter ugyancsak szerdán szabad és tisztességes választásokat követelt Egyiptomban. Közleményében leszögezte, hogy a Mubarak-korszak véget ért az egyiptomi politikában, s reményét fejezte ki, hogy demokratikus, pluralista rendszer jön létre Egyiptomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!