Külföld

2011.01.13. 14:46

Lengyel légikatasztrófa - Lengyel lapok az orosz vizsgálóbizottsági jelentésről

A két meghatározó lengyel napilap csütörtökön bírálta a lengyel kormánygép 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófájának okairól készült, előző nap nyilvánosságra hozott orosz vizsgálóbizottsági jelentést.

MTI

A baloldali liberális Gazeta Wyborcza "Az okok banalitása" című cikkében egyebek között megállapítja: "Mi vezetett a második világháború utáni időszak legnagyobb nemzeti katasztrófájához Lengyelországban? Ez a kérdés röviden megválaszolható: az +okok banalitása+. Hiányzó képzelőerő, felelőtlenség, valamint a minden áron való leszállás melletti eltökéltség".
   
"Sajnos az okokat nagyrészt a lengyel oldalon találjuk. De az oroszok, akik ráadásul ellenezték a leszállást, miért nem zárták be a repteret (Szmolenszkben)? Meg kellett volna tenniük. Valószínűleg egy diplomáciai botránytól tartottak" - írja a lap.
   
A szerző szerint a lengyel kormány joggal bírálta a jelentésnek ezt a részét. A szmolenszki katonai repülőtér bezárása valószínűleg megmenthette volna a TU-154-es különgépet. "De mi nem kenhetjük rá az egészet másokra, és nem vethetjük a szemükre, hogy nem óvtak meg minket a saját őrültségünktől" - szögezi le a cikkíró, majd megjegyzi: a lengyel különgép kormányánál mindenesetre nem orosz pilóták ültek.
   
A konzervatív Rzeczpospolita az orosz bizottság jelentésében Donald Tusk lengyel miniszterelnök Oroszország-politikája kudarcának bizonyítékát látja. A mértékadó újság "Zátonyra futott Tusk Oroszország-stratégiája" című írása szerint "sajnálatos, hogy az oroszok alkalmatlannak bizonyultak arra, hogy objektívek legyenek". Úgy véli: az oroszok joggal mutattak rá a lengyelek hibáira, ugyanakkor nem vették figyelembe saját mulasztásaikat, ezáltal pedig megrendítették a szándékaik tisztességébe és megbízhatóságukba vetett bizalmat.
   
A jelentés tartalma és ismertetésének módja - emellett a lengyel ellenvetések figyelmen kívül hagyása -  bizonyíték arra, hogy Donald Tusk stratégiája zátonyra futott - írta a lap. A lengyel kormányfő meg akarta újítani Moszkvával a viszonyt, ezért vállalta a kockázatot, és támogatta azt a döntést, hogy engedjék át a nyomozást az oroszoknak...Miközben ezzel (a lépéssel) a lengyel-orosz megállapodás "arcává és kezesévé" vált, lemondott arról a lehetőségről, hogy Moszkvára nyomást gyakoroljon. A cikkíró szerint Tuskot az oroszok falhoz szorították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!