Külföld

2010.12.31. 09:00

Egymillió embert lakoltatnak ki a bombabiztos óvóhelyekről Pekingben

Peking - A pekingi hatóságok elrendelték annak a hozzávetőleg egymillió embernek a kilakoltatását, akik a kínai főváros bombabiztos földalatti óvóhelyein bérelnek hajlékot maguknak - tájékoztatott pénteken a Global Times című kínai napilap.

MTI

Az intézkedés heves tiltakozást váltott ki, és az érintett óvóhelyi "lakások" gondnokai a Peking központjában található Csaojang (Chaoyang) parkban összegyűlve követelték a rendelet visszavonását, amely január 20-át jelölte meg a kiköltözés határidejeként. A tüntetést egy órával később már fel is oszlatta a rendőrség, különösebb rendbontás vagy erőszakos cselekmény azonban nem történt.
   
A lakhatóvá tett földalatti menedékhelyek kibérlése egy alternatív megoldást jelentett azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy normális otthonhoz jussanak a fővárosban, ahol a lakások négyzetméterenkénti ára sokszor meghaladja a 3 ezer dollárt (630 ezer forintot) is. A kínai vezetés 2008-ban hivatalosan is engedélyezte ezeknek az óvóhelyiségeknek a kiadását, ellenben idén december közepén a lakás- és városépítési minisztérium rendeletet hozott a bérbeadások felfüggesztéséről.
   
Csou Hsziangping (Zhou Xianpang), az egyebek mellett a búvóhelyek bérbeadását engedélyező pekingi polgárvédelmi hivatal (MBCD) egyik magas rangú tisztségviselője a Global Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy az intézkedés nem a Pekingben munkát vállaló migránsok elűzését célozza, hanem éppen azt, hogy az érintett területek felújítását követően ezek az emberek biztonságos körülmények között lakhassanak.
   
Pekingben, a város föld alatti haszonterületének 31,5 százalékán, mintegy 6 ezer pincehelyiséget használnak lakásként, melyekért havonta - bérleményként - átlagosan 75,5 dollár (közel 16 ezer forint) bérleti díjat kell fizetni. A lakhelyek azonban rendkívül zsúfoltak és egyáltalán nem biztonságosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!