Külföld

2010.12.02. 13:17

Az amerikai nagykövet előre tájékoztatta Martonyit a WikiLeaks kiszivárogtatásairól

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete előre tájékoztatta Martonyi János külügyminisztert a WikiLeaks által várhatóan publikált dokumentumokról - közölte a Külügyminisztérium csütörtökön.

MTI

Mivel a kiszivárogtatott dokumentumok "állítólag az amerikai diplomáciai szolgálat belső levelezéséből származnak", a tárca nem kívánja kommentálni azok tartalmát. Magyarország és az Egyesült Államok viszonya Budapest külpolitikájának fontos része, így a kormány továbbra is elkötelezett "a gyümölcsöző együttműködés mellett" - áll a budapesti Külügyminisztérium közleményében.

A Külügyminisztérium egyúttal elítéli a bizalmas adatok jogosulatlan közzétételét, hiszen ezzel a diplomáciai kapcsolatokban nélkülözhetetlen diszkréció és bizalom sérült meg - írták a közleményben.

A Der Spiegel német hetilap internetes kiadásában arról számolt be, hogy a WikiLeaks oknyomozó portál Magyarországra vonatkozóan 734 diplomáciai iratot szivárogtatott ki, a dokumentumok túlnyomó többsége 2006-ból, illetve az azóta eltelt évekből származott. Az újság nem közölte a dokumentumok tartalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!