Külföld

2010.11.25. 18:58

Nem egyszerű: számos akadály tornyosul a horvátok EU-csatlakozása előtt

Horvátország az Európai Unióval (EU) folytatott csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszához érkezett ugyan, de még mindig van jó néhány akadály, amelyeket le kell küzdenie - mondta Stefan Füle uniós bővítési biztos csütörtökön Zágrábban.

MTI

 Ivo Josipovic horvát elnök - aki csütörtökön találkozott Fülével - egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az igazságszolgáltatás, az egykori Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló nemzetközi törvényszékkel való együttműködés, illetve a szabadpiaci verseny jelenti azokat a területeket, amelyeken még további erőfeszítéseket kell országának vállalnia.
   
Josipovic leszögezte: meggyőződése, hogy Horvátország pontot tud majd tenni a tárgyalások végére, és ahogy azt eredetileg is tervezték, 2011-ben aláírhatja a csatlakozási szerződést.
   
Az EU november elején tette közzé azt a jelentését, amely a volt jugoszláv tagállam által a csatlakozás érdekében tett előrelépéseket mutatja be. Füle elismerően nyilatkozott az ország haladásáról, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még számos kihívás áll Zágráb előtt: a két kiemelt terület, az igazságszolgáltatás és a versenypolitika megreformálása mellett például a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel való leszámolás.

 

Ezek is érdekelhetik