Külföld

2010.07.08. 14:45

Moldovában határozatképtelenné vált a parlament

Határozatképtelenné vált csütörtökön a moldovai parlament azt követően, hogy a Mi Moldovánk pártszövetség képviselői elhagyták az üléstermet.

MTI

Tiltakozásuk oka az volt, hogy nem sikerült napirendre venni Mihai Ghimpu ügyvezető államfő menesztését, amiért az aláírta a szovjet megszállás emléknapját elrendelő határozatot.
   
Az ellenzéki kommunisták, akiknek 48 képviselőjük van, és szintén Ghimpu távozását követelik, ugyancsak bojkottálták az ülést. A kialakult helyzetben az ülést levezető elnök kénytelen volt meghatározatlan időre szünetet elrendelni, amíg sikerül képviselőket találni a határozatképesség eléréséhez.
   
A történtekkel egy időben a törvényhozás épülete előtt a Mi Moldovánk aktivistái előre hozott választásokat és Ghimpu távozását követelték.
   
Mihai Ghimpu ügyvezető moldovai elnök június 24-én írta alá azt a határozatot, amely a szovjet megszállás emléknapjává nyilvánította június 28-át. A döntés ellen számos politikus tiltakozott, A kommunista párt azt vetette Ghimpu szemére, hogy egy sor jogi normát megsértett. Visszaélt alkotmányos hatáskörével, hiszen kizárólag a parlament dönthet ünnep- és emléknapok bevezetéséről.
   
A Szovjetunió 1940. június 28-án szállta meg Besszarábiát a majd egy évvel korábban kötött Molotov-Ribbentrop-paktum alapján. Besszarábia 1918-tól addig  Romániához tartozott.
   
Besszarábia déli részét Ukrajnához csatolták, a megmaradt területen pedig 1940. augusztus 2-án létrehozták a Moldovai Szovjet Szocialista Köztársaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!