Külföld

2010.07.29. 11:39

Felajánlotta lemondását a dél-koreai miniszterelnök

Felajánlotta lemondását csütörtökön Csung Un Csak dél-koreai miniszterelnök, mert nem sikerült elérnie, hogy a parlament elutasítsa a kormányzati intézmények jelentős részének a fővárosból történő kiköltöztetésére vonatkozó tervet.

MTI

Az előző kormányzat által jóváhagyott elképzelés szerint a tizenöt minisztérium fele elköltözik Szöulból és egy közelében lévő kisvárosból egy mintegy 160 kilométerrel délebbre lévő településre. Az ötlet pártolói szerint ez lökést ad a regionális fejlesztésnek és enyhít a főváros közlekedési és lakásgondjain.
   
Ri Mjong Bak államfő is ellenzi a költözködést, amely szerinte az adófizetők pénzének elherdálása, és csökkenti a kormányzati munka hatékonyságát. A parlament azonban a múlt hónapban leszavazta az államfőnek a munkálatok leállítására tett indítványát.
   
A miniszterelnök lemondása meglepetésként hatott, mivel egy nappal korábban pártja, amelyet az államfő vezet, megnyert egy időközi választást, s ezt szakértők úgy értékelték, hogy a szavazók többsége Ri Mjong Bak mellett áll. A kormányfői poszt Dél-Koreában nagyrészt ceremoniális, a miniszterelnöknek korlátozottak a döntéshozatali lehetőségei. Fontos jogosítványa azonban, hogy ő irányítja az országot, amennyiben az államfő valamiért cselekvésképtelenné válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!