Külföld

2010.06.07. 13:30

Mladic naplója nem árulkodik a srebrenicai népirtásról

A népirtással vádolt egykori boszniai szerb katonai parancsnok, Ratko Mladic naplóiban nem találtak kulcsinformációkat az 1995 júliusában végrehajtott srebrenicai tömegmészárlásról - írta hétfői számában a Politika című belgrádi napilap.

MTI

Az újság beszámolója szerint Mladic februárban egy házkutatás során megtalált, több mint 3500 oldalnyi feljegyzéseiben csupán kilenc oldalon ír a boszniai szerb csapatok által július 11-én bevett Srebrenicáról. A feljegyzett információk pedig csupán a nemzetközi képviselőkkel lezajlott találkozókról szólnak.
   
A lap ugyanakkor úgy vélekedik, korántsem biztos, hogy Mladic nem foglalkozott bővebben az eseményekkel. Ugyanis az eddig megtalált naplók egyenként 200-400 oldalasak voltak, így - írja a Politika - érthetetlen, hogy a srebrenicai eseményekre csak kilenc lap jutott. "Lehet, hogy a többi lapot valaki eltüntette, vagy megsemmisítette, vagy nem hozták nyilvánosságra?" - kérdezi a napilap.
   
Naplóiban Mladic 1992 után ismételten írt Srebrenicáról. A boszniai média hónapok óta találgatja, hogy vajon nem semmisítették-e meg a tömegmészárlással foglalkozó részeket.
   
A város eleste után a boszniai szerb csapatok mintegy nyolcezer bosnyák muzulmán férfit mészároltak le. A nyolc esztendeje bujdosó Mladic ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék adott ki körözést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!