Külföld

2010.05.16. 15:13

Kettős állampolgárság - Fico szerint a tervezett magyar törvénymódosítás veszélyezteti Szlovákia biztonságát

Robert Fico szerint Szlovákiában még a magyar parlament döntése előtt meg kellene változtatni a hatályos törvényeket olyan értelemben, hogy az, aki felveszi egy másik állam állampolgárságát, veszítse el a szlovákot.

MTI

 

A kormányfő a szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában leszögezte: magánvéleményét fejtette ki, s meggyőződése, hogy "ez lenne a legmegfelelőbb válasz" a magyar kezdeményezésekre; ez alól a szabály alól csak a születéssel, illetve a házasság révén szerzett második állampolgárság jelentene kivételt. Mintegy jó példaként a cseh szabályozást említette.
   
Fico megismételte: a tervezett magyar törvénymódosítás veszélyezteti Szlovákia biztonságát, ártani fog a szlovákiai magyarságnak és rontja a kétoldalú kapcsolatokat.
   
Szerinte Budapestre most nagy nemzetközi nyomás nehezedik, és Pozsonynak  tudomása van arról is, hogy Budapest választójogot is adna a kettős állampolgárságú külföldi magyaroknak.

"Értesüléseink vannak arról, hogy állásfoglalásainkkal aránylag nagy nyomást gyakoroltunk Magyarországra és ez a nyomás hasznos" - mondta a kormányfő. Hozzátette: ennek ellenére úgy véli, hogy a magyar fél már nem fog tárgyalni Szlovákiával, mert "meg akarja mutatni, hogy erős".
   
Megjegyezte: "olyan értesüléseink is vannak, hogy a választójogot is ki akarják terjeszteni a szlovákiai magyarokra". Szerinte ezt a Fidesz azért szorgalmazza, hogy a következő választási időszakra is biztosíthassa hatalmát.
   
Miután a szlovákiai magyarok - állította a kormányfő - nagyon kötődnek Szlovákiához, amely sokkal jobb gazdasági állapotban van mint Magyarország, a Fidesz szeretné ezt a kötődést meggyengíteni, s megerősíteni az etnikai kötődést.
   
"Budapest igyekszik megszakítani és likvidálni a magyar nemzetiségű állampolgárok Szlovákiához való kötődését" - állította Fico.  

Fico aláhúzta: Szlovákia lakosságának mintegy 10 százalékát magyar nemzetiségű polgárok alkotják, ezért ez a Fidesz-koncepció az ország számára "nagyon veszélyes és hatalmas biztonsági kockázat".
  
 "Nem véletlen kezdeményezésről van szó, ez a Fidesz 1993-1994-ben megfogalmazott programjának teljesítése" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a Fidesz álláspontja az, hogy a magyar kormánynak és a magyar parlamentnek nemcsak a magyarországi magyarok, hanem az összmagyarság érdekeit is képviselnie kell.

OLDALTÖRÉS: Le Monde: retorziókkal fenyeget a hisztérikusan reagáló szlovák kormány


Le Monde: retorziókkal fenyeget a hisztérikusan reagáló szlovák kormány


Le Monde: retorziókkal fenyeget a hisztérikusan reagáló szlovák kormány


Le Monde: retorziókkal fenyeget a hisztérikusan reagáló szlovák kormány


A Le Monde szerint ritka vehemenciával reagált a Robert Fico vezette szlovák kormány az új magyar kabinet tervére, miszerint a szomszédos országokban élő magyaroknak felajánlja a magyar állampolgárságot.
   
A francia konzervatív napilap hétvégi kiadásában az Országgyűlés alakuló üléséről szóló tudósításával együtt, egy oldalon közölte A szlovák kormány megtorló intézkedésekkel fenyegeti Magyarországot a magyar állampolgársági törvény kapcsán című prágai keltezésű anyagát. Ebben a tudósító rámutatott, hogy négy héttel a szlovák parlamenti választások előtt nacionalista ráígérgetést váltott ki a szlovák pártok - különösen a Fico vezette szociáldemokrata Smer és a Ján Slota-féle szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt - között Orbán Viktor új magyar miniszterelnök javaslata.
   
Utalva arra, hogy Martonyi János kijelölt külügyminiszter szerdán Pozsonyban tájékoztatást adott a magyar elképzelésekről, a Le Monde tudósítója emlékeztetett: Pozsony azonnal hazahívta konzultációra a budapesti szlovák nagykövetet. A kormány rendkívüli ülése után Fico arroganciával vádolta az új magyar kormányt, és különböző megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba, kezdve attól, hogy a felkínált lehetőséggel élő szlovákiai magyarok nem foglalhatnak el közhivatalt, mi több, cseh mintára megfoszthatják őket szlovák állampolgárságuktól.
   
Grigorij Meseznikov szlovák politológus a Le Monde tudósítójának kifejtette, hogy a kedvező választási kilátásokkal rendelkező (szlovák) demokratikus ellenzék szempontjából nézve a legrosszabb pillanatban jött az újabb feszültség a szlovák-magyar viszonyban, ugyanakkor kedvez a magyarellenes beszédekre építő nacionalista és populista pártoknak. Hozzátette, hogy az ellenzék, miként a sajtó, bírálta a kormánykoalíció hisztérikus reagálását, ugyanakkor elítélte az új magyar vezetés úgymond nacionalista elhajlását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!