Külföld

2010.04.02. 16:59

Szinte hihetetlen: Öt nap után életjelet a bányászoktól

Hangjelzést adtak a föld alól a külvilágtól öt napja elzárt bányászok abban a bányában, ahol hivatalos adatok szerint 153 rekedtek a mélyben, egy vízbetörést követően - adta hírül helyszíni jelentésében a Hszinhua hírügynökség.

zaol.hu

Helyi idő szerint nem sokkal délután két óra után a fúrócsövek ütésével jelzést adtak a föld alól, amire a mentők válaszoltak - tájékoztatott az észak-kínai Sanhszi (Shanxi) tartomány földtani hivatalának helyettes vezetője. Pan Cang-vu (Pan Zangwu) elmondta, hogy 300 adag egyenként 200 milliliteres glukózcsomagot juttattak le, s további lyukakat fúrnak annak érdekében, hogy vízhez és élelemhez is hozzájuttassák a bajban lévőket. Az egyik fúróra délután a föld alatt egy dróthuzalt erősítettek, ami ugyancsak azt jelzi, hogy van lent élet - mondta Pan.
   
A legfrissebb hírek szerint már mintegy 3 ezer ember dolgozik éjjel-nappal a mentésen, eddig közel 58 ezer köbméter vizet szivattyúztak ki az elöntött tárnából. A mentők elmondása szerint kilenc különböző helyen folyt lent a munka, s ebből négyet nem árasztott el teljesen a víz. Amennyiben a fogságban lévő bányászokat nem sikerül élve felhozni, ez lesz Kína legsúlyosabb áldozatokkal járó bányakatasztrófája az elmúlt több mint két évben - állapítja meg a Hszinhua.
   
A Beijing News című lap ezt fokozva azt a korábban már napvilágot látott sejtést erősíti, hogy a közölt létszám nem valós. Hírek szerint a helyszínen lévő Csang Tö-csang (Zhang Dejang) miniszterelnök-helyettes is megjegyezte a helyi vezetők előtt: "Nem hiszem, hogy az emberek gyanakvása megalapozatlan." Tény, hogy a kimenekülni nem képes bányászok névsorát még nem hozták nyilvánosságra.
   
A gyanú, illetve egyes bányászok számítása szerint a lent rekedt emberek száma legalább 200, míg mások úgy vélik, hogy megközelítheti akár a 450-et is. A hivatalos tájékoztatás úgy szólt, hogy a baleset idején 261 ember dolgozott a bányában, akik közül 108 menekült meg. A tartományi külügyi hivatal illetékese legutóbb elmondta, hogy tudnak a feltételezésekről, de kitartott amellett, hogy a számok pontosak, s azt mondta, nem tudja, miért nem ismertetik a hiányzók nevét.
   
Korábbi jelentések szerint a Vangcsialing (Wangjialing) szénbányájában dolgozók többször is figyelmeztették munkaadóikat a vízszivárgás jeleire, a vízbetörés veszélyére, de a menedzsment arra hivatkozva, hogy a bányászok aggodalma utólag többnyire indokolatlannak bizonyul, ezt nem vette komolyan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!