Külföld

2010.02.09. 14:08

Plágiummal vádolják a tinédzser német írózsenit

Plágiummal vádolják Németországban az irodalmi életbe üstökösként berobbant tinédzser korú Helena Hegemann elsőkönyves szerzőt.

MTI

"Eredetiség nem létezik, csak hitelesség. Amit teszünk, élményeink, olvasmányaink, útravalónk és álmaink összegzése" - fogalmazott az ügy kapcsán a mindössze 17 éves író, akinek Axolotl Roadkill című könyvét előzőleg a Die Zeit című lap "irodalmi gömbvillámként" méltatta. A tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig korábban úgy fogalmazott, hogy régóta nem volt példa ilyen erős német regénybemutatkozásra.

Helene Hegemannt azonban most Deef Pirmasens blogger azzal vádolja, hogy teljes szakaszokat vett át egy tavaly megjelent könyvből, amelynek szerzőjét egyelőre még nem nevezték meg. A tinédzser lány beismerte, hogy "teljesen meggondolatlan és önző volt", mert nem említett meg mindenkit, akinek gondolatai és leírt sorai segítették könyvének létrejöttét. "Tartalmilag azonban mind viselkedésemet, mind pedig munkamódszeremet teljesen legitimnek találom" - fűzte hozzá Hegemann kiadóján keresztül közzétett közleményében.

A sértett írót - akinek könyve Airen álnéven jelent meg - képviselő kiadó kedden jelezte: készek megegyezni az ügyben. "Nem akarjuk tönkretenni a könyv hírét, de ha valaki másoktól vesz át, meg kell jelölnie forrását vagy legalább előzőleg egyeztetnie kell vele" - hangsúlyozta a Sukultur kiadó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!