Külföld

2009.11.04. 10:45

A Himalája térségében eltűnt magyar hegymászók utoljára október 22-én írtak blogbejegyzést

Szerdán a kínai sajtóban megjelent, továbbá a szecsuani kormányzat illetékesei is megerősítették, hogy négy magyar hegymászó nem tért vissza térségbeli expedíciójáról, ezért szecsuani és tibeti hegyi mentők indultak a keresésükre.

MTI/AP

A legfrissebb hírek szerint a mentők folytatják a kutatást, de pontos információt leghamarabb helyi idő szerint csütörtökön délben tudnak adni, amikor a szecsuani mentési központ rádiókapcsolatba lép a helyszínen lévőkkel. Az eddigi jelentések szerint a mentést nehezíti, hogy egy lényegében ismeretlen tereptől van szó, és az időjárási körülmények sem kedveznek, mivel esik az eső.
   
A magyarok egy nem megnevezett hatezer méter magas csúcs meghódítására készültek Nyugat-Szecsuanban Simian (Shimian) járás Jaan (Yaan) városának közelében - tudatták a kínai nyelvű internetes hírek. A magyar hegymászó csoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére Csengduba (Chengdu), de ez nem történt meg.
   
Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul az MTI tudósítójának arról számolt be, hogy szerdán délelőtt a szecsuani tartományi kormányzat külügyi hivatala hivatalosan is tájékoztatta a magyar nagykövetséget arról, hogy négy magyar hegymászót eltűntnek nyilvánítottak és keresésük megkezdődött.
   
A pekingi magyar külképviselet továbbra is várja a kínai külügyminisztérium mára ígért részletes tájékoztatását, de minden valószínűség szerint erre már szerdán nem kerül sor. A magyar külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a vélhetően érintett hegymászók hozzátartozóival, de neveket továbbra sem közölt.
   
Nagyban valószínűsíthető, hogy a négy érintett Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Kata. Tapasztalt hegymászókról van szó, akik október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6079 méteres csúcsra. A Zsen Csong Feng nem hivatalos neve a csúcsnak, a Minya Konkatól - Szecsuan legmagasabb 7566 méteres hegycsúcsától - délre található.
   
A hegymászók internetes blogjában (http://www.expedicio.julianus.hu/hirek.htm" target="_blank") az utolsó bejegyzés október 22-i keltezésű. Vera írja: "az északi falról visszapattantunk egyelőre, fiúk 5500-ig jutottak, de onnan nincs tovább. Közben megint bejött a köd és a havazás, nem is látni, merre kéne menni. Újabb várakozás. Mindenki jól van." Kata: "Ma útkeresés volt az északi falban. 5500 m-ig ok, tovább kérdéses. Mindenki jól van."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!