Külföld

2009.10.22. 19:49

Sarkozy fia visszalép a közhivatali jelöltségtől

Párizs - A francia elnök fia visszalép a Párizs üzleti negyedét, a La Défense-t irányító közhivatal (EPAD) vezetői posztjára való jelöltségtől. Ezt maga Jean Sarkozy jelentette be csütörtökön este a France2 közszolgálati televízió híradójában.

zaol.hu

"Nincs szükségem olyan győzelemre, amelyen foltot ejtettek a gyanúsítgatások" - indokolta döntését a 23 éves joghallgató.  
   
Az apja államfővé választása óta villámkarriert befutó ifjabb Sarkozy jelölése óriási vitát váltott ki Franciaországban: az ellenzék és a média a nepotizmus megnyilvánulását látta az esetben, s a közvélemény kétharmada is bírálta a tervet.
   
Jean Sarkozy először apja egykori választókerületében, Neuilly-sur-Seine-ben 21 évesen önkormányzati képviselő lett, majd egy évvel ezelőtt Franciaország leggazdagabb megyéje, Hauts-de-Seine közgyűlése kormánypárti frakciójának elnökévé választották. Az EPAD új igazgatótanácsának tagjait pénteken választják ki maguk közül a megye képviselői. Jean Sarkozy jelezte, hogy az igazgatótanácsba továbbra is jelölteti magát, de az elnökjelöltségtől visszalép.
   
Az EPAD irányítja a francia főváros üzleti negyedét, a La Défense-t. Ebben a negyedben találhatók a legnagyobb francia vállalatok székhelyei, a Total olajipari konszerntől a legjelentősebb bankokig: a 3 millió négyzetméternyi területen 71 toronyházban 200 ezren dolgoznak. Az EPAD elnökének elsődleges feladata a negyed képviselete a világban, és a befektetők meggyőzése a La Défense-ban történő beruházásokra.
   
Jean Sarkozy elítélte azt "a valóságos manipulációs és félretájékoztatási kampányt", ami szerinte a jelöltséggel kapcsolatosan folyt. Úgy vélte, hogy az elmúlt hetekben "sok túlzás, sok karikatúra, sok rágalom" hangzott el róla, de "igaz dolgok is". Hozzátette: "Nagyon figyeltem és sokat gondolkodtam ... A nehéz döntést szívvel-lélekkel hoztam meg, de nem volt egyértelmű".
   
Arra a kérdésre, hogy a köztársasági elnökkel megvitatta-e a problémát, Jean Sarkozy azt válaszolta, hogy az apjával beszélt a kérdésről, de az elnökkel nem, s döntését egyedül hozta meg, mert nem kívánta, hogy azzal vádolják megválasztása után, hogy előnyt élvezett. 
   
"Nem legitimációs problémáról van szó. Engem megválasztottak. De nem szeretném, ha bármilyen gyanú árnyéka merülne a (politikai) elkötelezettségemre" - hangsúlyozta Jean Sarkozy.
   
A Szocialista Párt üdvözölte a döntést, s úgy ítélte meg, hogy a "köztársasági elnök meghátrált a közvélemény nyomására" és megkérte a fiát, lépjen vissza a jelöltségtől.  
   
Nicolas Sarkozy egy héttel ezelőtt ingerülten reagált a fiát ért bírálatokra. A Le Figarónak adott interjúban visszautasította azt a vádat, hogy ő akarná Jeant "ejtőernyősként" az EPAD élére helyezni. "Kit vesz célba ez a bírálat? Nem a fiamat, hanem engem" - panaszkodott akkor az államfő. 

Ezek is érdekelhetik