Külföld

2009.09.24. 15:52

Természeti csoda: Vízszintesen fekvő ősi vulkánt találtak

Róma - Függőleges helyett vízszintesen fekszik az az ősi vulkán, amelyre az Alpok olasz láncai között találtak rá kutatók. A furcsán fekvő vulkán egyedülálló a Földön - jelentette az olasz sajtó csütörtökön.

zaol.hu

Az egyedülálló természeti jelenségre Valsesiában, Olaszország északi részén talált rá két tudós, Silvano Sinigoi, a trieszti egyetem kőzettani professzora, és James Quick, a dallasi egyetem munkatársa. 

A vidéken húsz éve kezdődtek meg a kutatások, a két szakember a terület szikláit vizsgálva fedezte fel a 288 millió éve működő vulkán maradványait. A felfedezés megerősítése hónapokat vett igénybe, a begyűjtött kőzeteket az amerikai Stanford Egyetemen és az ausztráliai Camberrai Egyetemen vizsgálták meg. 

A cirkónium kristályokban lévő urániumot vizsgáló elemzések kimutatták, hogy a vulkánból vett minták mind egyidősek. A vulkán ugyanis a megszokott függőleges helyzet helyett vízszintesen fekszik, ez pedig azért van, mert a vulkán "elfordult", amikor az európai és ázsiai földlemezek elmozdultak 50 millió évvel ezelőtt. 

A kutatók szerint a 288 millió éves vulkán 300-500 köbkilométernyi anyagot lövellt ki, amely elsötétítette az eget és elképzelhető, hogy megváltoztatta az éghajlatot.

Forrás: MTI/EFE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!