Külföld

2009.07.14. 14:38

Véget ért a szimulált Mars-utazás Moszkvában

Moszkva - Véget ért a szimulált Mars-utazás: a moszkvai Orvosbiológiai Intézet kertjében helyi idő szerint kedd délután két órakor kinyílt az ott felépített űrhajómakett 105 nappal korábban bezárult ajtaja, és a hatfős nemzetközi legénység "visszatért" a Földre.

zaol.hu

Akárcsak a valódi űrhajósok, a kék űrruhában és szemmel láthatóan jó állapotban felbukkanó földi űrutasok is integettek kiszállásuk után az újságíróknak, majd orvosi vizsgálatra indultak.
    
A csapatban négy orosz, egy francia és egy német fiatalember kapott helyet, akiket közel hatezer jelentkező közül válogattak ki. Az oroszok közül ketten kutató űrhajósok, de még egyikük sem járt a világűrben.
    
Képzeletbeli Mars-utazásuk során több mint hetven tudományos kísérletet végeztek. Tanulmányozták többek között, hogy az emberi szervezet és lélek mennyire tud alkalmazkodni az elszigeteltséghez, az miként hat a hormonháztartásra és az imunrendszerre, az alvás minőségére. Olyan tudományos berendezéseket is kipróbáltak, amelyeket az év végén indítandó újabb szimulált Mars-utazás során terveznek felhasználni. A résztvevők értelemszerűen nem voltak viszont kitéve túlterhelésnek, a makett nem ütközött aszteroidákkal, s nem foglalkoztak az űrbeli sugárzással és a vele szembeni védekezéssel sem.

 A hatfős legénység a 105 nap során 550 köbméteren osztozott a makettben, amelyet négy modulra, köztük egy "leszállóegységre" osztottak. Az élethű körülményeket volt hivatott szavatolni, hogy az önkéntesek csak a kísérleti irányító központon keresztül vagy elektronikus levélben érintkezhettek a külvilággal. A kísérlet egyes nagyon fontos szakaszaiban a Moszkva melletti - valódi - földi űrrepülés-irányító központból vezényelték a személyzetet. Az űrhajónak a Földtől való távolodását szimulálandó a kommunikációban egyre nagyobb, a végén már húszperces eltolódás volt a jelek feladása és vétele között: az üzenetváltás így összesen negyven percbe telt.
    
Vitalij Davidov,
a Roszkoszmosz űrügynökség vezetőjének helyettese a szimulált utazást követő sajtóértekezleten elmondta, hogy a 2015-ig érvényes orosz űrkutatási program nem irányozza elő ember küldését sem a Holdra, sem a Marsra, de a program egyes elemeinek végrehajtása elősegíti majd ilyen utazások jövőbeni végrehajtását.
    
A valódi Mars-utazásokra történő felkészülés jegyében ez év végén, a jövő év elején újabb szimulált utat terveznek indítani, de ez 520 napig tart majd: ez a legrövidebb idő, amely alatt a technika mai állása szerint - a vörös bolygón való egyhónapos tartózkodás mellett - meg lehet tenni az utat a Marsra és vissza.


Forrás: MTI - Végh Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!