Külföld

2009.07.06. 13:36

Sokallják a belgák a királyi családnak járó állami apanázst

Brüsszel - A belgák 70 százaléka sokallja az állami költségvetésből a királyi családnak járó adományokat, közel egyharmaduk pedig teljesen megszüntetné azokat - derül ki a helyi sajtóban hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból.

zaol.hu

Flamand nyelvű belga lapok azt követően közölték a felmérést, hogy a belga szenátus nemrégiben döntött az uralkodócsaládnak járó, évi közel 14 millió eurós állami támogatás csökkentéséről. 

A belga törvények értelmében a királyi család rendszeres ellátmányban részesül az adófizetők pénzéből, hogy fenntarthassa a monarchia intézményeit, és tagjai megfelelően képviselhessék az államot a különféle rendezvényeken. A nemzetközi gazdasági válság azonban a belga hatóságokat is megszorításokra kényszerítette, így felgyorsult a dotáció felülvizsgálatáról amúgy is beindult folyamat. 
    
A sajtó kommentárja szerint az állami dotáció teljes eltörlése mellett elsősorban azok a (főleg flamand) nacionalisták állnak, akik az ország kettéválását szeretnék elérni. A királyi család ugyanis hagyományosan - a hollandajkú flamandok és a franciául beszélő vallonok között, nyelvi alapon lényegében a kezdetektől súlyosan megosztott - ország egységének legfontosabb szimbóluma. 
    
A gazdagabb régió, Flandria közvéleményének viszonylag jelentős része már korábban is értésre adta, hogy támogatná, ha az ország a monarchia szerepét tovább csökkentő reformokat hajtana végre.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!