Külföld

2009.07.13. 06:12

Már megint nem sikerült a start - Negyedszer halasztották el az Endeavour indítását

Cape Canaveral - Immár negyedszer halasztotta el az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az Endeavour űrrepülőgép vasárnap estére tervezett indítását, ezúttal is a kedvezőtlen időjárás miatt kellett egy nappal késleltetni az űrsikló útját.

zaol.hu

A NASA közölte, hogy 32 kilométerre az indítóállástól zivatar alakult ki villámlás kíséretében. Az ilyen időjárási körülmények nemcsak az űrsikló indítását zavarhatják meg, hanem a leszállását is, ha netán valami folytán meg kéne szakítania a föld körüli pályára állást.

A houstoni irányítóközpont a tervezet indítás előtt nyolc perccel fújta le a startot. Az NASA szerint helyi idő szerint hétfő este próbálkoznak majd újra az űrsikló indításával.

Az Endeavour indulását egy hónapon belül immár negyedszer halasztják. Első két alkalommal - még júniusban - a külső üzemanyagtartálynál észleltek hidrogénszivárgást. Harmadszor - szombaton - ugyancsak a rossz időjárás akadályozta meg a felbocsátást. 

Az űrrepülőn hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - utazik majd a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Fő feladatuk az lesz, hogy kiegészítő berendezéseket helyezzenek el az ISS-hez tavaly hozzácsatolt japán Kibo kutatómodul külső burkán.

Forrás: MTI/AP/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!