Külföld

2009.05.31. 08:06

Durva: 7 millióan töltenek le illegálisan szoftvert csak Nagy-Britanniában

London - Nagyjából hétmillió brit tölt le valamilyen formában illegális szoftvert és ezzel több tízmillió fontnyi kárt okoznak egy helyi kimutatás szerint.

zaol.hu

A BBC honlapján oldalán olvasható elemezésből az is kiderül, hogy 1,3 millió angol használja naponta a fájlcserélő szoftvereket, ezzel pedig évente 12 milliárd fontot (4080 milliárd forintot) érő szerzői jogvédett termékhez juthatnak hozzá teljesen ingyen.

A helyi jogvédő szervezet, a Strategic Advisory Board for Intellectual Property (SABIP) szerint a legnehezebb az, hogy a britek mentalitását megváltoztassák. A brit kormány szakemberei viszont azon a véleményen vannak, hogy nemzetközileg összehangolt intézkedésekre lenne szükség az angol kalózkodás visszaszorításához.

A brit szerzői jogi államminiszter, David Lamm közölte, hogy ez a tetemes mértékű kalózkodás valóban az egész brit gazdaságra kihat, ugyanakkor a jelentés nemcsak számukra, hanem az egész európai közösség számára is fontos problémát tár fel, hiszen az illegális fájlcserélést nem lehet határok közé szorítani.

 A szerzői jogok által védett kilenc brit iparág képviselői közösen azt követelik a kormánytól, hogy az kényszerítse arra a helyi internetszolgáltatókat: tiltsák le az állandóan működő illegális fájlmegosztók netkapcsolatát. Szerintük Nagy-Britanniában az internetes forgalom több mint fele illegális tartalmat közvetít. Erre egy közös nyilatkozatukban reagáltak az internetszolgáltatók is: egyöntetűen úgy gondolják, hogy nem az ő feladatuk az internet rendfenntartása.

A SABIP jelentésében az is szerepel, hogy az újgenerációs sávszélességnek köszönhetően 200 mp3 zeneszámot akár öt perc alatt is le lehet tölteni, egy teljes DVD-é ez mindössze három percbe kerül, Charles Dickens összes műveinek digitális változatáé pedig kevesebb, mint tíz perc. Ugyanakkor a SABIP azt is kihangsúlyozta, hogy a hétmillió letöltőből sokan nincsenek azzal tisztában: mi legális és mi nem az. Ráadásul az interneten sok a ténylegesen ingyenes termék is, ez pedig még több zavart okozhat az emberek fejében.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!