Külföld

2009.04.04. 15:10

Rasmussen a NATO új főtitkára

Strasbourg - <i>Anders Fogh Rasmussen</i> lesz a NATO új főtitkára - jelentették be szombaton. Eközben folytatóttak a súlyos összecsapásokkal kísért NATO-ellenes tüntetések, egy szálloda földszintje teljesen kiégett.

nincs nev

A hírt Jaap de Hoop Scheffer, az atlanti szervezet július végén távozó civil vezetője jelentette be. Törökország az utolsó percig ellenezte a többi tagország által támogatott dán kormányfő jelölését, de végül beadta a derekát. 

A NATO-csúcs strasbourgi zárónapján a tervekhez képest nagyon elhúzódott a tanácskozás, de annak végére - a korábbi pesszimista jóslatokat megcáfolva - megszületett a megállapodás. 

Ezalatt súlyos összecsapások voltak a rendfenntartók és a NATO-ellenes tüntetők között szombaton Strasbourgban; a rohamrendőrök könnygázt és sokkoló gránátokat vetettek be a tiltakozók ellen, többen megsérültek. 

A német oldalon csak békés tiltakozó megmozdulást tartottak, de a Rajna francia partján, az Európa-híd közelében néhány száz tüntető délután lécekkel és kövekkel rátámadt a rendőrökre. Kifosztottak egy benzinkúti üzletet és egy patikát, felgyújtottak egy hajdani, üresen álló vámépületet a hídnál és egy szállodát. 

A 78 szobás szálloda földszintje teljesen kiégett, de a tűzoltóknak sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a felső szintre. A tiltakozók felgyújtottak egy üres rendőrőrsöt is, a hídon matracokból és utcatáblákból barikádot emeltek. Megpróbáltak utat törni maguknak a belvárosba, a csúcstalálkozó színhelyére, Molotov-koktélokat, köveket és üvegeket dobálva. Útjukban letépték a kifüggesztett zászlókat, lapátokkal, kövekkel betörték több üzlet ablakát, világítórakétákat lőttek ki, autógumikat gyújtottak fel. 

A rendőrség csak könnygáz bevetésével tudta megfékezni a zömében feketébe öltözött, garázda tüntetőket, akik közül saját orvos csoportjuk állítása szerint többen megsérültek. Az összecsapások hírére a német rendőrség délután lezárta a Kehl és Strasbourg közötti Rajna-hidat. 

Német oldalon eközben mintegy négyezren tüntettek békésen az észak-atlanti szervezet ellen Kehlben. A "Milliókat a háborúra helyett milliókat a békére" jelmondattal tartott rendezvényt körülbelül ezer rendőr biztosította. Ez volt a legnagyobb tiltakozó nagygyűlés a csúcstalálkozó ellen Németországban. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!