Külföld

2009.04.16. 05:02

Drogháború - amerikai szankciók mexikói kábítószerkartellek ellen

USA - Szankciókat vezetett be az amerikai kormány három mexikói kábítószerkartell ellen, gesztusértékű lépésként <i>Barack Obama</i> elnöknek a szomszédos országbeli látogatása előtt.

nincs nev

A washingtoni Fehér Ház által helyi idő szerint szerdán bejelentett büntetőintézkedés a Sinaloa, a Los Zetas és a La Familia Michoacana kartellre vonatkozik. A döntés felhatalmazza az amerikai kormányt e bűnszövetkezetek vagy a nevükben eljáró személyek vagyonának befagyasztására, elkobzására. 

Washington ezzel gesztust tett Felipe Calderón mexikói államfőnek, egy nappal az előtt, hogy Barack Obama Mexikóba érkezik, első latin-amerikai államfői látogatására. 

A szankciókra vonatkozó döntéssel az amerikai kormány azt "hangsúlyozza, hogy támogatja Calderón elnöknek a kartellek ellen indított bátor küzdelmét" - mondta újságíróknak Robert Gibbs fehér házi szóvivő. 

A kábítószer-csempészet elleni küzdelemre vonatkozó amerikai törvény kötelezi a Fehér Ház lakóját arra, hogy minden év június elsején megnevezze a drogcsempész bűnszövetkezeteket. Obama azonban - az amerikai elnökök közül elsőként - nem várta meg a törvényben foglalt határidőt - jegyezte meg Gibbs. 

Obama mindenekelőtt a kábítószer-ellenes harc egyeztetéséről tárgyal majd vendéglátóival. Obama hatalomra kerülése óta változtatott Washingtonnak a kokaincsempészéssel kapcsolatos politikáján, és eltökélte, hogy a küzdelmet amerikai területen fogja megvívni, ellentétben elődjeivel, akik ezt a harcot Mexikó területére korlátozták. Látogatása egyebek között ennek a politikai váltásnak a szentesítése. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!