Ez történt

2024.05.01. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Nyolcadik alkalommal rajtolt el az a jótékony célú futás, amelyet a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány szervez

Fotó: Pezzetta Umberto

Nyolcadik alkalommal futottak Zalaegerszegről Keszthelyre

Nyolcadik alkalommal rajtolt el április 28-án, vasárnap reggel az a jótékony célú futás, amelyet a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány szervez, felhívva a figyelmet a túl korán érkező babákat gyógyítók munkájára. A ZalaZone Járműipari Tesztpályáról induló 66 kilométeres táv hagyományosan a keszthelyi főtéren ért véget Csács, Nemesapáti Gyűrűs, Kallósd, Zalacsány, Nemesbük, Egregy, Hévíz érintésével. Idén több mint 800 futó nevezett be a futófiestára, amelyet hagyományosan a koraszülöttként világra jött gyerekek 700 méteres futása koronáz meg a keszthelyi sétáló utcán. Dr. Gárdos László, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosa elmondta, számos tervüket segített megvalósítani a jótékonyság. Legutóbb a szabadtéri rehabilitációs teret hoztak létre a zalaegerszegi kórház területén a mozgásszervi, vagy értelmi sérüléssel élő gyerekeknek 30 millió forintból, erre éveken át gyűjtöttek az alapítvány közreműködésével.

Családi pünkösd és gyereknap májusban Zalaegerszegen

Május elsején újjáéledt a hajdan népszerű alsóerdei majális, valamint májusban megrendezik a harmadik pünkösdi és prószafesztivált és a vizslaparki gyermeknapot Zalaegerszegen, a programokról a Keresztury VMK munkatársai és partnerszervezetei gondoskodnak. A XVI. Családi Pünkösd és XXVIII. Göcseji Prószafesztivál a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház szervezésében valósul meg május 20-án, hétfőn 13-20 óra között a Gébárti-tónál. A rendezvény célja a pünkösdi hagyományok felelevenítése, bemutatása, élővé tétele. A Csoóri Sándor Alap által támogatott rendezvényen ingyenes a részvétel. A krumpliprósza készítésekor a zsűri az új alapanyagok felhasználását is értékeli majd. A színpadi programok között a Kolompos Együttes, a Zalai Táncegyüttes műsorára számíthat a közönség, este hatkor Bódi László Cipő emlékkoncert hangzik fel a Mohikán zenekar előadásában. A program esőnapja június 2. vasárnap. Május 26-án, vasárnap lesz avizslaparki gyereknap, a város szívében fekvő fás-ligetes zöld területre várják egész napos programjaikra a családokat, kis- és nagy gyerekeket.

Bemutatták Zalaegerszegen a Pannon Tükör idei 2. lapszámát

Április 26-án, pénteken délután a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban mutatták be a régió, közel három évtizede működő művészeit-kulturális folyóiratának idei 2. lapszámát, valamint a lap Egymondatok rovatának külön kiadványban megjelentetett gyűjteményét. A periodika tartalmáról - Tóth Renáta, a bibliotéka igazgatója és dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társasága elnöke köszöntője után - Bubits Tünde főszerkesztő, valamint Nagygéci Kovács József online főszerkesztő szólt, a lapszám szerzői közül pedig Cséby Gézával, Kiss Gáborral, Gyimesi Endrével beszélgettek a szerkesztők.

Látásvizsgálat a nagykanizsai gyermekotthonban

A "Fontos a Látásom" Alapítvány a Magyar Optikus és Optometrista Szövetséggel összefogva az Űrhajós Gyermekotthonban a Láss, hogy ők is láthassanak! program keretében tartott szűrőprogramot. Az eseményen résztvevőket Horváth Gyöngyi, a Gyermekvédelmi Központ Zala Vármegye Űrhajós Gyermekotthonának vezetője köszöntötte. Beszédében elmondta: a szervezetek civilekkel összefogva kidolgozták a gyermekotthonokban és nevelőszülői hálózatban élő gyermekek számára a szűrőprogramot. Vagyis a fiatalok részt vesznek egy komplex látásvizsgálaton és szükség esetén ajándék szemüveget kapnak. Idén 38 gyermek jutott hozzá az egyedülálló lehetőséghez. Leányfalvi Tamás, a "Fontos a Látásom" Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: két év alatt közel 500 főt vizsgáltak meg és több mint 300 szemüveget kaptak a gyerekek. Fontos, hogy lehetőleg még a beiskolázás előtt szűrjék a gyerekek látását, de a későbbiekben is jobbá tehetik az életüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában