Külföld

2009.04.30. 17:52

A WHO felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával

Genf, Washington - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közölte: felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával, hogy ne adjon okot félreértésre a sertések járványügyi veszélyességére vonatkozóan.

zaol.hu

Dick Thompson, a WHO szóvivője Genfben elmondta, hogy a szervezet mostantól a tudományos meghatározásnak megfelelő, A típusú H1N1-es influenzavírus (A/H1N1) elnevezést használja majd.
    
A szóvivő a lépést azzal indokolta, hogy az agráripar és az ENSZ élelmezési ügynöksége (FAO) aggodalmát fejezte ki, amiért az eddig használt sertésinfluenza elnevezés félrevezeti a fogyasztókat és számos országban a disznók kényszervágásának értelmetlen elrendeléséhez vezet.
    
Az Európai Bizottság még szerdán megerősítette: úgy döntött, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi a Mexikóból kiinduló járványt okozó vírust.
    
Az USA Today című, országos terjesztésű napilap csütörtökön tette közzé, hogy az amerikai hatóságok a sertésinfluenza helyett egységesen a H1N1-es influenza elnevezést használják. Előzőleg Barack Obama is így hivatkozott az új vírustörzsre az elnökségének 100. napja alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Az újság azt írta, a washingtoni kormány azért is döntött a névváltoztatásról, mert a sertésinfluenza elnevezés hátrányosan érinti az amerikai sertéshúsexportot, miközben egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államokban sertések fertőződtek volna meg ezzel a vírustörzzsel.
    
A WHO szerda óta az 5-ös riasztási szintet alkalmazza a világjárvánnyal (pandémiával) fenyegető új influenzás megbetegedések miatt. A szervezet járványügyi vezetője, Keg Faked csütörtökön ugyanakkor azt mondta, egyelőre nem látnak okot arra, hogy az utolsó, a 6-os szintre emeljék a pandémiás riasztás mértékét.


Forrás: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik