Köznevelést támogató program

2019.03.19. 07:00

Zalai mintaprojektek „Az én könyvtáramban”

Szakminisztériumi kezdeményezésre, európai forrásból a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében valósul meg a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” 36 hónapos futamidejű pályázat, melyben „Az én könyvtáram” elnevezésű, köznevelést támogató program is helyet kapott.

Arany Horváth Zsuzsa

Farkas Ferenc, a program szakmai irányítója Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

„Az én könyvtáram” célja az országos könyvtári rendszer alkalmassá tétele a köznevelés hatékonyságát szolgáló, az olvasást és az ismeretszerző tanulást támogató szolgáltatások nyújtására, 40 fős országos szaktanácsadói hálózat kialakítása, módszertani és mintaprogram-csomagok kidolgozása, megvalósítása. Mindezekről tartottak szakmai konferenciát a zalai könyvtárosok tegnap a megyei könyvtárban.

Farkas Ferenc, a program szakmai irányítója Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Kiss Gábor igazgató köszöntője után Farkas Ferenc, a Szabó Ervin Könyvtár szakmai vezetője, a program irányítója számolt be a 2017 eleje tartó munka eddigi eredményeiről. Kiderült, a 4000 magyar könyvtár 98 millió személyes és távhasználati partnerrel rendelkezik, közülük 440 ezer a diák. Rájuk fókuszál a szóban forgó program, melynek 90 mintaprojektjébe öt zalai is bekerült. (Ez azt jelenti, hogy a könyvtárosok által kidolgozott foglalkozások, rendezvények másutt is alkalmazhatóvá válnak.) A sajátos nevelési igényű diákok számára készült „Betűspagetti” elnevezésű zalai mintaprojektet Tóth Renáta, a megyei könyvtár olvasószolgálati csoportvezetője mutatta be, de hasonló programmal érkeztek a keszthelyi és a nagykanizsai városi könyvtárosok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában