Összetartó közösség

2018.05.12. 08:00

Zalaegerszeg város napja – 170 évvel az 1848-as forradalom után

Ünnepi közgyűlést tartottak pénteken a város napján, s átadták az önkormányzat kitüntetéseit.

Szabó Judit

Csoportkép az ünnepség után

Fotó: Seres Péter

Előtte közös imán vettek részt a képviselők a Mária Magdolna Plébániatemplomban, majd megkoszorúzták Zalaegerszeg első polgármestere, Kovács Károly emlékkövét a róla elnevezett téren.

A városi díszteremben az ünnepi közgyűlés résztvevőit Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, majd levetítették Horváth Szilárd filmjét, melyet az 1848-as forradalom kitörésének 170. évfordulójára készített.

Ünnepi beszédében a polgármester rámutatott, hogy a forradalom és szabadságharc időszaka Zala megye és Zalaegerszeg számára is különösen fontos, hiszen jelentős események és kiemelkedő személyiségek jellemzik, s az emlékév során méltóképpen meg is idézik az emléküket. A későbbiekben a város fejlődéséről szólt, hangsúlyozva: összetartó, lokálpartióta, városépítő közösségünk van, amely képes közös célokat megfogalmazni és azokért együttesen tenni.

Csoportkép az ünnepség után
Fotós: Seres Péter

Pro Urbe díjazottak

A közgyűlésen a polgármester átadta a város díjait. Díszpolgári címet idén nem adtak ki, Pro Urbe Zalaegerszeg címet két szervezet kapott.

Az egyiket a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának ítélte oda a közgyűlés a zalai és zalaegerszegi múlt emlékeinek megőrzésében és tudományos feldolgozásában betöltött meghatározó szerepéért, a városlakókat szülőföldünk történetével megismertető színvonalas munkájáért. A díjat dr. Molnár András igazgató vette át.

A közgyűlés meghívott vendégeként a zalaegerszegi kötődésű dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója is a mikrofonhoz lépett, és visszatekintett Zalaegerszeg gyarapodására, amely az 1920-as években vett lendületet. S bár a kommunisták itt soha nem voltak nagyon támogatottak, mondta, a kommunista országvezetés 40 éve alatt is tovább tudott gyarapodni Egerszeg. Amit pedig a rendszerváltás óta produkált, hogy egy nyugodt, csodálatos, virágos életteret biztosító város lett, arra mindnyájan büszkék vagyunk, tette hozzá.

A megyei levéltár boldog tagjai
Fotós: Seres Péter

Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet kapott az 50 éves Zalaegerszegi Honvédklub Egyesület, amely jeleskedik a katonai hagyományok ápolásában, az ifjúság honvédelmi nevelésében, és színes közösségi rendezvényeket valósít meg. Balaicz Zoltán a klub elnökének, Németh István nyugalmazott őrnagynak adta át a kitüntető címet. A közgyűlésen beszédet mondott Vitár Zsolt György alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokhelyettese, aki a város katonai múltjáról szólt, és megköszönte a honvédklubnak nyújtott elismerést.

Sport mecénása

Átadta a polgármester a 2017-ben alapított Sport mecénása díjat is, mellyel a sportélet kiemelt támogatóinak mond köszönetet a város. Ezúttal a sikeres tekecsapat névadója, az FM-Vas Kft. érdemelte ki az elismerést, a cég nevében Illés Zoltán ügyvezető vette át a díjat.

A közgyűlésen ifj. Horváth Károly, a népművészet ifjú mestere és Rezes Gábor előadásában katonadalokat hallhattak az ünneplők. Végül dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző a közigazgatásban kiemelkedő szakmai munkát végző hivatali munkatársainak adott át elismeréseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában