A hosszú hétvége előtt és után

2019.08.15. 07:00

Véradásra hív a Vöröskereszt

A kiegyensúlyozott vérellátás érdekében a közelgő augusztus 20-i hosszú hétvége előtt és után véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt.

ZH

Forrás: Shutterstock

A hosszú hétvégék előtt és után nagyon fontos, hogy minél többen adjanak vért, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére és az ilyenkor tapasztalható megnövekedett igényekre – állt a szervezet közleményében. Különösen igaz ez a nyári időszakban, hiszen ezekben a hónapokban egyébként is csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Az alacsonyabb véradói aktivitás hátterében a nyári meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyári szabadságolások állnak.

A vér mással nem pótolható, így a folyamatos, biztonságos vérellátás fenntartása érdekében a következő napokban fokozottan számítanak az önzetlen véradók segítségére. Véradásra jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős (első vér­adók esetén a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kilogrammot, és egészségesnek érzi magát. A véradáshoz szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, ­tajkártya.

A véradási helyszínekről és időpontokról a www.veradas.hu, illetve a www.ovsz.hu internetes oldalakon, valamint a Vöröskereszt ingyenes vér­adós mobilappján tájékozódhatnak. Augusztusban folytatódik a karitatív szervezet nyári kampánya, amelyben értékes nyereményeket sorsolnak ki a véradók között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában