Fellépések tömkelege

2019.07.15. 11:00

Új orgonát avattak – Számos programot kínált a Fatemplom Fesztivál

Szabadtéri koncertek, szakrális és irodalmi előadások, műsorok, valamint orgonaavató is szerepelt az idei Fatemplom Fesztivál programjában.

Korosa Titanilla

A fél évszázada alakult Kaláka együttes tagjai rendszeres résztvevői és szervezői a fesztiválnak

A pénteki és a szombati programban Szarvas József és Harcsa Veronika előadása mellett Rátóti Zoltán és Huzella Péter kutatta a bor filozófiáját Hamvas Béla nyomán, de fellépett Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Csík zenekar és a Louisiana Double is. Továbbá 50 éves fennállását ünnepelte a Kaláka, zenélt még Borbély Mihály és Binder Károly, valamint a Romengo, illetve Berecz András meséit és énekeit is hallhatta a közönség.

A fél évszázada alakult Kaláka együttes tagjai rendszeres résztvevői és szervezői a fesztiválnak

Jövőre a Fatemplom Fesztivál életre hívásának tizedik évfordulóját ünneplik, viszont idén kiemelkedő jelentőségű volt az új orgona felavatása, ami több év kitartó munkájának gyümölcse.

– Különlegessé teszi az idei fesztivált, hogy elkészült a fa orgona – mondta el Rátóti Zoltán színművész, a program ötletgazdája vasárnap az istentisztelet előtt. – Ezzel született meg a templom lelke, vált az épület igazi templommá. Orgonánk műremek, különleges, nagyrészt fa sípokból áll, persze fémekkel kiegészítve, így összesen több mint 300 síp szólal meg. Két év tervszerű munkájának eredménye ez, mivel álmodni sokkal könnyebb, mint azt megvalósítani, hiszen rögtön anyagi korlátokkal találkozunk, de ugyanolyan, szinte naiv hittel fogtunk hozzá ehhez is, mint a templom építéséhez.

Az új orgonát az istentiszteleten Tóth László zalaegerszegi zongoraművész
szólaltatta meg Fotók: A szerző

Hozzátette: segítséget kaptak többek között Varga Mihály miniszterelnök-helyettestől, a Szerencsejáték Zrt.-től, valamint Mészáros Lőrinc vállalkozótól és Balog Zoltántól, az Emmi korábbi miniszterétől, aki vasárnap református lelkészi minőségében vett részt az ökumenikus istentiszteleten.

A hangszert, amit a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakemberei készítettek el, szombaton Rákász Gergely avatta fel a Tomkins Ének­együttessel közös műsorral.

A fesztivál fellépőinek részvételével megtartott ökumenikus istentiszteleten pedig Tóth László zalaegerszegi zongoraművész szólaltatta meg az új orgonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában