Önkormányzat

2017.09.28. 17:50

Többen is éles kritikát fogalmaztak meg a nagykanizsai közmeghallgatáson

A bagolai városrészben elinduló fejlesztésekhez és az olajbányász csarnok átfogó felújításához is ad támogatást az önkormányzat.

Pásztor András

Ferincz Jenő névre szóló lemondó nyilatkozatokat adott át a fideszes képviselőknek

Fotó: Pásztor András

A mai közgyűlési ülésen a képviselők elsőként a költségvetés módosítását fogadták el, melyben egyrészről átvezették az államtól és egyéb pályázati keretből kapott forrásokat. Emellett számos, közgyűlési döntésnek megfelelő átcsoportosítás is megtörtént, így például a zártkerti utak rendbetételére 15 millió forintot különített el a testület.

 

A közgyűlés az ebrendészeti hozzájárulásról szóló rendeletet is módosította: az éves hozzájárulást meg nem fizetőknek mostantól részletfizetési lehetőséget is biztosítanak. Ha valaki mégsem fizeti meg az éves hozzájárulás díját, akkor az adók módjára is behajthatóvá válik.

A testület a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal új ellátási szerződés megkötéséről, azaz családi bölcsőde fenntartásáról is döntött, illetőleg a ferences rendi kolostor felújítása miatt a szervezet új helyre – Kinizsi utca 27. szám – történő átköltözéséről is határozott.

A testület elfogadta az önkormányzat és a Bagolai Városszépítő Egyesület közötti megállapodást, mely a 2017-2020 közötti időszak elvégzendő fejlesztéseit tartalmazta. Ez alapján a városrészben még az idén körbekerítik a játszóteret, illetve a kultúrház fűtésrekonstrukciós tervei is elkészülnek. Jövőre elkezdődhetnek a kultúrház felújítási munkálatai, a Kisbagolai út rekonstrukciója, a térfigyelő kamerarendszer kiépítése, a temetőhöz vezető járda kivitelezése és egy fedett pavilon építése.

A közgyűlés megszavazta az UFC támogatási kérelmét, ami arról szólt, hogy az egyesület közel 116 millió forintos TAO-támogatást vehet igénybe az Olajbányász Sporttelepen található csarnok, illetve öltözők, szociális blokkok és irodák felújításához. A támogatás folyósításának feltétele az önerő biztosítása, ezért az önkormányzat úgy határozott, hogy közel 59 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít a Nagykanizsai Utánpótlás Labdarúgó Egyesületnek a beruházáshoz.

A közgyűlést követően 16 órától közmeghallgatást tartottak, ahol többen is éles kritikát fogalmaztak meg a képviselő-testület felé.

Elsőként Gudlin Györgyné tolmácsolta sok idős és mozgáskorlátozott ember kérését. Mint mondta: a járdaszegélyek városszerte magasak, ami nehézkessé, olykor lehetetlenné teszi a kerekesszékkel vagy mopeddel való közlekedést. Az idős asszony arra kérte a város vezetőit, hogy a legforgalmasabb kereszteződéseknél akadálymentesítsék a járdaszegélyeket.

Dénes Sándor polgármester válaszában jelezte: a forrásokhoz mérten mindent megtesznek ennek érdekében, sőt a jövőre induló több milliárdos út- és járdafelújítási programnál is észben tartják eme tanácsot.

Ferincz Jenő névre szóló lemondó nyilatkozatokat adott át a fideszes képviselőknek
Fotós: Pásztor András

Ezután következett Ferincz Jenő, aki ezúttal is meglepő performansszal készült. Miután Ferincz Jenő hosszasan sorolta, hogy álláspontja szerint a testület fideszes képviselői több száz millió forinttal nem tudnak elszámolni, s ennek okán méltatlanná váltak a város képviseletére, egy névre szóló lemondó nyilatkozatot adott át mindegyik, a Fidesz-frakcióban helyet foglaló városatyának.

Dénes Sándor polgármester visszautasította a vádakat, s jelezte: Ferincz Jenő minden adatigénylésének eleget tett a hivatal.

Ezt követően Béres Sándor kapott szót, aki hosszú monológban fogalmazta meg kritikáját a város lemaradásával, az illetékesek semmittevésével kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában