A színpadtól az elesettek megsegítéséig

2019.01.01. 07:00

Több területen végeznek érdemi munkát a Kanizsai Fiatalok Közösségének ifjú tagjai

Táncos, énekes előadások, művészeti versenyek, karitatív missziók. A Kanizsai Fiatalok Közösségének csoportjai minden „műfajban” megállták idén is a helyüket.

Szabó Zsófia

A közelmúltban a Honvéd Kaszinóban tartotta karácsonyi gálaműsorát a Kanizsai Fiatalok Közössége. Képünkön a Magic Ritmo tánccsoport egyik formációja Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Számos alkalommal adtunk hírt a közösség berkein belül működő Honvéd Kaszinó Városi Színpada, a Magic Ritmo Tánccsoport és a Mit tehetnék érted? karitatív csapat tevékenységéről.

Szollár-Nikolics Zsanna, a Kanizsai Fiatalok Közösségének elnöke elmondta: minden eddiginél sikeresebb, mozgalmasabb esztendőt tudhatnak maguk mögött. Fellépések sokasága, országos megmérettetések tarkították a csoportok évét. A városból és a környékről közel 150 kisebb, nagyobb fiatal jár rendszeresen a diákszínjátszó körbe és a tánccsapatba. Sőt, több diák mindkét területen eredményesen helytáll.

A közelmúltban a Honvéd Kaszinóban tartotta karácsonyi gálaműsorát a Kanizsai Fiatalok Közössége.
Képünkön a Magic Ritmo tánccsoport egyik formációja Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

-Számos új taggal is bővültünk. Erre azért vagyunk büszkék, mert állandó, összeszokott közösségbe bizony nem könnyű a beilleszkedés. A színjátszók közt köszönhettünk leginkább újdonsült tagokat. Biztonságot, célokat, biztos pontot, motiváltságot szeretnénk adni a „gyermekeinknek”, ahogy barátokat és sok esetben családot is. Arra szintén büszkék vagyunk, hogy tíz év elteltével önfenntartó lett a közösség. Fellépési díjakból, pályázati támogatásokból gazdálkodunk, szponzori finanszírozás nélkül. Ennek tükrében nem csak magunkért tudunk tenni, hanem másokért is. Támogatjuk a ligetvárosi óvoda játszóterének felújítását szorgalmazó programot. A karácsonyi gálánk bevételét az intézménynek adtuk, valamint bankszámlát nyitottunk számukra. Ennek keretében az elkövetkezendő hónapokban is bárki segíthet az óvoda álmának megvalósításában. A Mit Tehetnék Érted? karitatív csoportunk az év minden időszakában tevékeny volt – fogalmazott Szollár-Nikolics Zsanna. Kiemelte: a Mosolyvarázs „misszió” keretében ünnepekkor idén is meglátogatták, ajándékkal, műsorral kedveskedtek nehéz sorsú embereknek. A Nyilas Misi országos programon belül több, mint száz ajándékdobozt töltöttek meg, élelmiszerrel, játékkal, hasznos dolgokkal, a nagykanizsai Civil Kerekasztal és az Aranyfény Egyesület közreműködésével. Ezt követően személyesen vittek el különböző zalai falvakba a rászorulókhoz a meglepetést. A kistolmácsi Birkás Zoltánné által indított csokigyűjtés révén pedig a kanizsai kórház neurológiai osztály dolgozóit lepték meg karácsonykor édességgel.

-Minden területen érdemes sokat dolgoznunk, mert látjuk, hogy a munkánk megtérül – vette át a szót Pávlicz Erika, a közösség alelnöke. – A színjátszó és a tánccsoportjaink számára szinte pihenés nélkül ér véget az év s rögvest kezdődik az új. A februári báli szezonban már telített a fellépési naptárunk. A versenyekre való felkészülést időben, már nyáron elkezdtük. Az Improfeszkóra vagy a KriMitTudra, színházfesztiválokra jövőre is megyünk. Büszkék vagyunk rá, hogy ezeken, csakúgy, mint a Golden Voice Országos Pop-és Musical Énekversenyen, vagy a PressDance-n, a Zsoodance -n is sikeresen szerepeltünk. A csoportok mellett egyéniben is több fiatalunk szerzett elismerést: Ladányi Luca különdíjat kapott Szegeden, Fási Barnabás musical kategóriában második helyezést ért el. A táncos és a színpadi versenyek mellett több versmondó találkozón is részt vettünk. Zalaegerszegen, a Tarka-Lepke Szép Mese versenyen Gável Zsóka tagunk különdíjas lett – összegezte Pávlicz Erika.

-Az eredményes munkát átalakítások is segítették. Különösen a Magic Ritmo Tánccsoport esetében történt „ráncfelvarrás” – erről már Fási Barnabás alelnök beszélt. Elmondta: a kisdiákoktól kezdve egészen a kamaszokig, sőt a felnőttekig több korosztállyal dolgoznak. A csapatok kortárstánc-oktatására személyre szabott tematikát, koncepciót dolgoztak ki.

-A korábbinál magasabb szintű nívót tűztünk ki, ezért szükséges volt az oktatás átalakítása – jegyezte meg Fási Barnabás. – A csapatok felkészülését heti rendszerességgel Kánnár Luca szakoktató segíti. A kortárs tánc változatlanul a fő irányvonalunk, ami több fajta mozgáskultúrát kíván. A hip-hop táncot külön keretben tanítjuk már a gyerekeknek. Emellett nyitottunk a latin táncok, a rumba, a szamba, a jive, a cha-cha irányába – így az alelnök.

A Kanizsai Fiatalok Közösségének vezetői egyetértésben hangsúlyozták: noha a hatékony és eredményes munkára törekszenek, nem „hajtják” a végletekig a tanítványaikat. Mint mondták: nem „versenyistállóként” működik a diákszínpad és a Magic Ritmo. A diákok fiatalok, akiknek jár a laza, felhőtlen gyermekkor. Mindezt a közösségen belül csapatépítő programok, nagy beszélgetések, a hétköznapokban pedig stabil baráti háttér garantálja számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában