Nem remetének jött

2019.04.15. 15:00

Sülyi Péter a zalalövői Irodalmi szalon esten vendégeskedett

Az őrségi kulturális élet meghatározó személyisége, Sülyi Péter volt a vendége a Salla Művelődési Központ és Könyvtár Irodalmi szalon című estjének. Az Őri Kulturális Alapítvány vezetőjével, a Hétrétország és a Virágzás Napjai fesztivál főszervezőjével Bischofné Hesinger Katalin művelődésszervező beszélgetett.

Gyuricza Ferenc

Sülyi Péterrel Bischofné Hesinger Katalin művelődésszervező beszélgetett

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az Irodalmi szalon a Salla Művelődési Központ és Könyvtár egyik legsikeresebb, egyben legnagyobb érdeklődést kiváltó rendezvénysorozata. A Sülyi Péterrel folytatott beszélgetésre szinte teljesen megtelt a könyvtár olvasóterme, ami jól tükrözte: az Omega dalszövegírójaként is ismert kultúraszervező valóban fontos szerepet tölt be a zalai–vasi közösség életében. Sülyi Péter még középiskolás évei alatt került kapcsolatba az Omega tagjaival, s 1971-ben a zenekaron belüli szakadás (azaz Presser és Laux kiválása) miatt a szintén távozó addigi szövegíró, Adamis Anna helyett kezdett el velük dolgozni. A közös munka az­óta is tart, a még ez évben megjelenő Tes­tamentum albumra szintén ő írja a szövegeket.

Sülyi Péterrel Bischofné Hesinger Katalin művelődésszervező beszélgetett
Fotó: Gyuricza Ferenc

Sülyi a hetvenes évek végétől előbb végzettsége szerint mérnökként, majd rendezőasszisztensként, szerkesztőként, dramaturgként és forgatókönyvíróként dolgozott a Magyar Televíziónál, s végül a Fiatal Művészek Stúdiójának lett művészeti vezetője. 1993-ban szakított a fővárossal, egy véletlen utazás kapcsán került az Őrségbe, amibe azonnal beleszeretett. Röviddel később ide is költözött, s azóta is itt él.

– Nem remetének jöttem az Őrségbe – válaszolta a beszélgetőtárs azon kérdésére, milyen ötlet alapján kezdte szervezni az őriszentpéteri fesztiválokat. Először a baráti kapcsolatait vette igénybe, az 1994-ben első ízben megtartott, s tavaly a 25 éves évfordulón elbúcsúztatott Virágzás Napjain egyetlen közreműködő sem kapott, de nem is kért fellépti díjat. Jelenleg a 2019-es Hétrétország megszervezésén dolgozik, aminek keretében augusztus 17-én Omega-koncert is lesz Őriszentpéteren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában