Kóstolni is lehetett

2019.06.14. 08:00

Pikniket rendeztek Lentiben helyi értékekkel

A Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület önkéntesekkel közösen helyi érték pikniket szervezett a Templom téren.

Korosa Titanilla

Az érdeklődők szemléletének formálása is a program célja volt Fotó: Kovács Tünde

Kovács Tünde, az egyesület munkaszervezetének vezetője elmondta: céljuk felhívni a lakosság figyelmét a helyi termelőkre, akik munkájukkal egészséges élelmiszereket állítanak elő helyben a családok asztalára. Szerették volna a látogatók szemléletét is formálni, ezért játékos feladatokkal és kóstolóval is készültek.

– Minden járókelőt igyekeztünk megszólítani és a kóstoló során rövid beszélgetés keretében tájékoztatni őket a térségben készülő termékekről, ezek elérhetőségéről – mondta el Kovács Tünde. – A programunknak karitatív célja is volt, a templom mellett álló, 1882-ben készült Szent Flórián-szobor felújításához szeretnénk hozzájárulni, a pikniken erre a célra lehetett adományokat felajánlani a kihelyezett gyűjtőkben. Úgy gondoljuk, hogy a helyi termékek, a termelők napról napra végzett munkája ugyanúgy érték, mint az épített örökségünk vagy a hagyományaink. Fennmaradásukhoz mindkét esetben szükséges az itt élők támogatása. Előbbi esetben a messziről érkező tömegáruk helyett a maximum 40 kilométeres körzeten belül előállított helyi termékek választásával és így a termelők munkájának támogatásával tudunk ebben segíteni. Utóbbi esetben pedig a felújítás költségeihez való hozzájárulással biztosíthatjuk például egy műemlék fennmaradását.

Az érdeklődők szemléletének formálása is a program célja volt Fotó: Kovács Tünde

A Szent Flórián-szobor felújításáért folytatott adománygyűjtés eredménye egyébként 35 ezer forint lett.

Az önkéntes akcióprogram megvalósításába bekapcsolódnak a Mesevár Óvoda Napsugár csoportjának apróságai is, akik a jelzőzászlók gyümölcseit, zöldségeit színezték, illetve a Gönczi Ferenc Gimnázium 10 diákja, ők közösségi szolgálat keretében vettek részt a helyi termék kóstoló előkészítésében és a program lebonyolításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában