Már termést is hozott

2019.10.01. 14:00

Öt éve banánfát gondoz rédicsi udvarán a Markó család

Első alkalommal hozott termést a határ menti településen Markó Ferencné kertjében a közel ötéves banánfa.

Korosa Titanilla

Markó Ferencné a legnagyobbra nőtt fával

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Persze nem sárga színű, érett banánokat, de a kis zöld gyümölcskezdemények jól felfedezhetők.

– Néhány éve már, hogy a fiam kapta és hazahozta az első banánfát, amit elültettem itt Rédicsen, a ház mellett – mesélte a növényről tulajdonosa, gondozója. – Azt gondoltam eddig, hogy csak díszfa, kérdezték korábban többen is, hogy hoz-e majd termést, úgy tűnik, most eljött ennek az ideje is. Úgy vettem észre, hogy a talaj szempontjától tulajdonképpen nincsen olyan nagy igénye, szépen elszaporodott az évek során, ma már egy egész sornyi díszíti a kertet. A gondozása során a magasra nőtt szárakat levágom ősszel, körülbelül egy méter magasan hagyom meg, télre pedig letakarom szalmával, lefóliázom, és tavaszig pihen a növény. Márciusban, vagy ahogy éppen alakul az időjárás, mikor már nem kell fagyra számítani, kitakarom. A nyári hónapokban mindig több métert nőnek. Ha nagyon meleg az idő, akkor jól megöntözöm, de más gondozást nem igényel.

Markó Ferencné a legnagyobbra nőtt fával
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A banánfák magassága már eléri a családi házét, a tetőig ágaskodnak a szárak, rajtuk a növény jellegzetes leveleivel, amiket – mint azt Markó Ferencné elmondta – sajnos könnyen megtéphet, szétszakíthat az erős szél.

– Idén először hozott termést. Augusztusban fedeztük fel az elsőket, a kis banánokat, úgy nézett ki, mintha egy kukoricacső növekedett volna a száron. Most már látszanak a virágok alatt a fürtök is – tette hozzá. – Van aki azt mondja, ha termést hoz, utána elpusztul a fa, de másoknál többször is termett már, úgyhogy mi is érdeklődéssel várjuk, hogy mi történik majd. Ennél jobban már nem érik be, talán, ha korábban előbújnak a banánok, esetleg nyár elején, akkor még lett volt rá esély, de így is érdekes, hiszen nem mindennapi, hogy itt Zalában banán terem.

Banánkezdemények
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Ha ehető banánt nem is lehet szüretelni a fáról, a növény látványában érdemes gyönyörködni, hiszen az útról is jól látható Markóék kertjében. Sokaknak tetszik a banánfa, többeknek ajándékoztak már palántákat.

A vadbanán a mai termesztett banánfajok őse, Délkelet-Ázsiában őshonos. A monszunerdőkben ma is él két vad faja. Feltételezhető, hogy először Új-Guineában kezdték termeszteni, onnan terjedt el a többi kontinensen. A görögök az i. e. 4. században már ismerték és az elbeszélések szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon. A portugálok a 15. században banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre, az amerikai földrészen pedig egy spanyol szerzetes közbenjárásával szaporodott el. Magyarországon egyre több helyen kertekben is ültetik, de termése csak az üvegházakban érik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában