Gábriel József emléke

2019.05.24. 14:00

Névadó és emléksarok-avatás az egerszegi Izsák-iskolában

Gábriel József festőművész (1952–2015) nevét vette fel az Izsák-iskola könyvtára, ahol csütörtökön emléksarkot is avattak a söjtöri születésű alkotó tiszteletére.

Magyar Hajnalka

Kiss Gábor, Herkliné Ebedli Gyöngyi, Janice Gabriel, Nádaskay Zoltán és Kostyál László a könyvtárban megnyitott emléksarok előtt Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A program a művészeti műhely galériájában kezdődött, ahol kamarakiállítás nyílt a zalaegerszegi évei alatt Csácsban élő festőművész alkotásaiból. Gábriel József alakját Nádaskay Zoltán művésztanár idézte fel, akit húszéves barátság fűzött hozzá. Az emlékezés a könyvtárban folytatódott, ami tegnaptól Gábriel József nevét viseli. A résztvevők dr. Kostyál László művészettörténész festményekkel gazdagon illusztrált értekezését hallhatták az alkotó életútjáról, festői periódusairól, kiemelve dallasi fehér korszakát. A művész ugyanis 1999-ben az USA-ba költözött, összekötve életét egyik gyűjtőjével, Janice Toohey ügyvédnővel. Az özvegy szintén megtisztelte jelenlétével a programot, amelynek részeként emléksarkot is avattak. Itt helyezték el három festményét, amit a településrészi önkormányzat vásárolt meg, továbbá festőállványát, asztalát, székét, ecseteit, festékeit. A személyes tárgyakat Janice Gabriel ajándékozta az iskolának.

Kiss Gábor, Herkliné Ebedli Gyöngyi, Janice Gabriel, Nádaskay Zoltán és Kostyál László a könyvtárban megnyitott emléksarok előtt Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Az avatás során köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester, Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Kajári Attila tankerületi igazgató, valamint Herkliné Ebedli Gyöngyi, az iskola igazgatója is. A könyvtárat és az emléksarkot Furján Gellért atya áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában