Együtt három generáció

2019.08.12. 14:00

Letenye várossá válásának harmincadik évfordulójára szerveztek találkozót

A Letenyéért Közéleti Egyesület (LKE) közösségfejlesztő projektjének részeként tartották meg szombaton a háromgenerációs találkozót.

Mirkó Imre

Az emlékfát Rada Gyula ajánlotta fel és a Májer család ültette el.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Mirkó Imre

Ráczné Lánczok Zsuzsanna, az LKE elnöke lapunknak elmondta, a civil szervezet elnyert pályázata három nagyrendezvényre ad lehetőséget. Tavaly rendezték a hagyományőrző, majd civil napot, az idén pedig a háromgenerációs találkozót valósították meg a termálfürdőben.

A mostani egész napos programot Letenye várossá avatásának 30. évfordulója tiszteletére rendezték. A három generációt azért célozták meg, hogy lehetőleg egész családok vegyenek részt a találkozón. A szervezők kérték, hogy mindenki hívja haza a távolban élő rokonait vagy éppen a külföldön dolgozó családtagjait, ha van erre lehetőség.

Az emlékfát Rada Gyula ajánlotta fel és a Májer család ültette el.
Fotó: Mirkó Imre / Zalai Hírlap

A programnak ez a része is sikerült: többek között autóbuszos városnézést szerveztek az elszármazottaknak, ismerkedtek Letenye turisztikai nevezetességeivel és tájékozódtak a folyamatban lévő városi beruházásokról.

A nap egyik fő eseménye a Keszei Sándorné Hímzőkör és a gobelinkészítők kiállításának megnyitója volt a művelődési házban. A hímzőkör négy éve működik Letenyén, igyekeznek a helyi népi motívumokat továbbörökíteni, amihez segítséget nyújt a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. Kiírtak egy gobelinkészítő pályázatot is, Letenye címerét kellett elkészíteni az arra vállalkozóknak.

A strand területén emlékfát állítottak a betegség miatt kivágott hatalmas tölgy helyett, Rada Gyula ajánlotta fel a fiatal tölgyet, amit a Májer család ültetett el a helyén. Rendeztek süteménysütő versenyt, egy régi letenyei recept alapján vízbe mártott vaníliakarikát kellett készíteni. A város lakói tíz süteményt neveztek be, a finomságokat szakavatott cukrászok bírálták el. A rendezvényen számos kulturális csoport lépett fel. Minden generációra gondoltak: a gyerekeknek csokoládét osztó bohóctól kezdve a kutyasuli bemutatóján át a népi játékokig bezárólag a lehetőség adott volt, hogy mindenki jól érezze magát.

– A Letenyéért Közéleti Egyesület célja, hogy minden hagyományt, régről ránk maradt értéket továbbörökítsünk, ami, úgy érezzük, most talán ismét sikerült – mondta Ráczné Lánczok Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában