A vértanúk érmeken

2019.11.04. 11:30

Kiállítást és érembörzét rendeztek a kanizsai HSMK-ban

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja hagyományos őszi érembörzéjét az aradi vértanúkra való emlékezés jegyében tartotta meg vasárnap.

Horváth-Balogh Attila

Több száz, az ország számos pontjáról érkezett gyűjtő pakolta ki féltett kincseit Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A HSMK színházi előcsarnokában az ország számos pontjáról érkezett több száz gyűjtő pakolta ki féltett kincseit. A börzéhez hagyományosan kapcsolódó kiállítás ezúttal az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverését, az aradi 13 vértanú, illetve 14.-ként gróf Batthyány Lajos, a független Magyarország első miniszterelnöke (akit szintén kivégeztek) áldozatvállalását, valamint a Kossuth-emigráció témáját állította a középpontba 4 tárlóban. Farkas Istvántól, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének (MÉE) Nagykanizsai Csoportja elnökétől megtudtuk: fontosnak tartották, hogy a csoport tagjainak gyűjteményeiből származó kisplasztikák, emlékérmek, bélyegek és különféle dokumentumok segítségével megidézzék a 170 évvel ezelőtti történéseket. Az ötödik tárlóban pedig – mint ahogy idén valamennyi kiállításukon – Bakiné Csóka Zsuzsanna szobrászművész alkotásait, érmeket és kis­plasztikákat mutatták be a kortárs művészet éve jegyében.

Több száz, az ország számos pontjáról érkezett gyűjtő pakolta ki féltett kincseit Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap
Petőfi Sándor bélyegen
Érme Görgei Artúr portréjával

A kiállítást és a börzét Kovácsné Mikola Mária, a házigazda Kanizsai Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg.

A megnyitón Farkas István átadta a Halis István Városi Könyvtárnak dr. Török Pál, a MÉE néhai elnöke által szerkesztett és írt Magyarország érmei és plakettművészete 1850-től 1945-ig című hiánypótló albumot, amit Czupi Gyula igazgató vett át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában