Énekek a közösségért

2019.03.10. 10:28

Húsz éves az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör

Szombaton mintegy 180 fellépő énekes és a község lakói társasában ünnepelte fennállása 20. évfordulóját a Bodzavirág Népdalkör, hatszoros Aranypáva nagydíjas kórus.

Arany Horváth Zsuzsa

A művelődési házba gyűlt közönség először Czigány Sándor polgármester köszöntő szavait hallgathatta meg, aki az elismerés mellett kitért arra is, hogy az 1999-ben alakult dalkör öregbíti az 1430 lakost számláló Alsópáhok hírnevét, ezért is tartja fontosnak az önkormányzat az együttes támogatását. A kapcsolat kölcsönös, hiszen a KÓTA mecénás díját pedig ezért a figyelemért nyerte el község vezetése.

Fotók: Katona Tibor

A továbbiakban Ifj. Horváth Károly népzenész, zenetanár méltatta a kórus munkáját, kiemelve az egyedi tiszta hangzást, a nevükhöz méltó gyökerekhez való visszatérést, az egyedülálló Kárpát-medencei népdalkincs továbbadását. A program során vetített képes bemutató avatott a dalkör történetébe: kiderült 1989-ben iskolai szülői közösségi kapcsolatból épült fel a mára országos hírű, nemzetközi porondon is sikereket elérő együttes. Amely nemcsak a fellépésein mutatja be a magyar népzenei értékeket, de gyűjtőmunkájával hozzájárult Alsópáhok helytörténeti kuriózumainak közkinccsé tételéhez is. Az évi 30 fellépést maga mögött tudó együttessel közösen ünnepelt az alsópáhoki Nefelejcs Nyugdíjas Klub énekkara, a szintén helybéli Allegrezza Kamarakórus, számos zalai pávakör, de eljöttek Dinnyésről és Tihanyból is a népdalkörök. A színpadon a műsor során a közönség láthatta a korábbi fellépő ruhákat, míg a teremben látható voltak kézimunkák, festett népi bútorok és fafaragások.

A műsor előtt az együttes vezetője Füle Jánosné Kiss Hajnalka lapunknak elmondta, legutóbb két pályázatot is nyertek az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri-alapjáénál, így az új, stilizált fellépőruhájuk ennek köszönhetően készült,áprilisban pedig módjuk lesz Székelyföldre utazni. A névválasztás szimbolikusnak is tekinthető, hiszen a bodza szerény, vadon élő növény, melyből a pásztorok hajdan hangszereket faragtak, s gyógynövényként is használták eleink. Az alsópáhokiak pedig jeleskednek a bodzaszörp készítésében, hiszen baráti közösséget alkotnak, házasságok, kisgyermekek jelzik az összetartozás minőségét. A három hanglemezzel is büszkélkedő Bodzavirág Népdalkör a Zala Zenekar kíséretével a Kárpát-medencei népdalkincs egyik különlegességét mutatta be szombaton, a felvidéki Magyarbődön gyűjtött dalok ugyanis egyedülálló módon többszólamúak., a repertoárjukon szerepelnek Bartók Béla Keszthelyen gyűjtött népdalai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában